Савјети за мању потрошњу струје

Цијена струје све више расте, а с њом и режијски трошкови. Како да смањите потрошњу електричне енергије?

Босна и Херцеговина 29.03.2015 | 15:09
Савјети за мању потрошњу струје

У питању су једноставни савјети које можете одмах примијенити.

Искључите апарате

Чак и када нису у употреби, апарати и даље трошие струју - чак и пуњачи на које није ништа прикључено. Постоје многе ствари које оставимо прикључене на извор струје да ни не размишљамо - микроталасну, пуњаче за мобилне телефоне, дигиталне оквире слика, рачунаре. Иако не троше пуно, чине разлику на рачуну, пише “Wикихоw”.

Продужни кабл

Набавите продужни кабал и на њега ставите што више прикључака. На тај начин нећете морати сваки прикључак вадити појединачно, само из струје искључите продужни.

Замијените сијалице

Замијените обичне сијалице оним штедним. Енергетски учинковита сијалица користи 75 посто мање енергије од традиционалних са жарном нити и траје шест пута дуже.

Пукотине

Ако ваша кућа нема добру изолацију, вјероватно трошите више енергије. Хладан ваздух улази споља и тако губите топлину, и енергију, наводи “Поwерсцоре”.

Прање одјеће

Деведесет посто енергије која се користи приликом прања одлази на загријавање воде. Ако је могуће, одјећу којој етикета дозвољава, перите на нижим температурама.

Машина за суђе

Палите машину за суђе само када је потпуно напуњена.

Чистите апарате

Чистите завојнице фрижидера како би учинковито радио. Чистите или замијените филтер на клима уређају, јер ако је прљав може трошити и 15 посто више електричне енергије, преноси НРДЦ.

Термостат

То је добра инвестиција, јер сте у могућности уштедјети енергију тако да програмирате контролу гријања и хлађења када сте далеко од куће или када спавате.

Куповина

Када купујете кућне апарате, обратите пажњу на енергетски разред јер уређаји који спадају у енергетски разред А троше и до 35 посто мање електричне енергије за разлику од уређаја енергетског разреда Д. Замрзивачи имају и класе А+ и А++ које, наравно, троше још мање електричне енергије.

Кување

Кувајте с поклопцем, јер на тај начин топлота остаје у посуди што доводи до 20 посто уштеде енергије.

Тарифе

Осим тога, водите рачуна о скупљој и јефтинијој тарифи струје. Јефтинију тарифу искористите за укључивање машине за одјећу и суђе, а ако вам се не спава, можете дио одјеће и испеглати.

Купање

Ако можете бирати, радије одаберите туширање умјесто купања у кади, прање руку и умивање обавите изнад умиваоника, не каде, а прије мијешања воде прво пустите хладну па топлу воду.

Извор: Истинито

Коментари / 0

Оставите коментар