Највеће окупљање близанаца јужне хемисфере

Уколико сте имали прилику да посетите Мелбурн прошле недеље, могло вам се десити да имате осећај да видите дупло.

Занимљивости 29.03.2015 | 09:48
Највеће окупљање близанаца јужне хемисфере

Наиме, у близини Мелбурна одржан је Фестивал близанаца, једно од највећих окупљања близанаца на јужној хемисфери. Поред близанаца, учествовале су тројке, четворке и сви који имају своје "дупликате".

Више од 3.000 људи, што близанаца што тројки и четворки, окупило се Кулфилду, југоисточно од Мелбурна, где се већ традиционално одржава Фестивал близанаца.

На фестивалу су бирани најсличнији близанци, али и они који најмање личе. Такође су изабрани и победници у категорији "близанци плус", а као најстарије и најсличније у овој катергорији су изабране сестре Волш - Флоренс, Бетси и Дороти, тројке, које су изузетно сличне. Све су оне сложне у једном, а то је да не би могле да замисле живот без својих сестара.

"Ми смо заиста блиске, не бих могла да замислим живот без њих. Размишљамо на буквално исти начин и невероватно смо повезане", каже Флоренс.

Велшова каже да је заиста изузетна ствар доћи на један овакав скуп и видети толико идентичних лица на једном месту.

Фестивал је осмишљен тако да се цео дан нешто дешава и да се стално награђују учесници у разним категоријама. Поред најсличнијих, најстаријих и најмлађих учесника, овде се одржавају и такмичења у талентима, где близанци исказују своје таленте, а једини услов је да заједнички морају да покажу за шта су телентовани.

Овај необични скуп има и свој научни значај, јер истраживачи цео дан траже одговарајуће близанце које "регрутују" за разне пројекте у којима се истражује психологија, али и остали аспекти живота близанаца.

 

Професор Џеф Крејг каже да је ово изузетан дан и за научнике, који су цео дан провели испитујући близанце.

"Овде је и велики број близанаца који су дошли искључиво да разговарају с истраживачима. Наиме, овде су цели тимови научника, који, поред њихове психолошке стране, проучавају и разне болести и њихов утицај на идентичне близанце", каже Крејг.

Стјуарт и Филип Денијел су идентични близанци, који већ четврти пут присуствују овом необичном фестивалу. Кажу да су имали прилике да обиђу и друге близаначке фестивале широм света.

"Ови фестивали су заиста јединствена прилика да видите толико близанаца, толико идентичних људи на једном месту. Сви ми заједно размењујемо искуства и делимо савете. Када посетите један овакав фестивал, схватите да је то толико интересантно и забавно, да морате да посетите и друге", каже Филип Денијелс.

Иначе, они додају да је имати близанца изузетно исксуство, иако за породицу то некада зуме да буде оптерећење.

"Живот породица које имају близанце или чак тројке или четворке може да буде тежак због финансијских потешкоћа, али и тензије одгоја више деце одједном. Међутим, то се касније све исплати", кажу браћа Данијелс и додају: "То се касније покаже као велико благо, јер та деца увек имају узајамну подршку и никада нису сама."

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар