Непалски офтамолог вид вратио хиљадама људи

Многи угледни лекари широм света су га позивали на универзитетска предавања како би своје умеће делио са другима.

Свијет 28.03.2015 | 19:10
Непалски офтамолог вид вратио хиљадама људи

Непалски офтамолог Сандук Руит сматра се правим чудотворцем. Годинама уназад запазило се да је он успео да поврати вид најмање 100.000 људи и то једноставном петомнутном процедуром.

Статистика Светске здравствене организације је потврдила да је од 90 одсто слабовиде популације која живи у сиромашним крајевима, чак је 80 одсто излечено. Пошто помоћ лекара није била много од користи, овај Непалац је одлучио да обиђе све сиромашне крајеве и да пружи помоћ.

Где је и шта ради?

Данас, Сандук Руит је представник очне клинике у Катмандуу, која постоји од 1994. године, а на којој оболели могу да купе сочива која се извозе у свега 30 земаља света.

Његова петоминутна техника подразумевала је прављење малог реза на пацијентовом оку, кроз који би Сандук уклонио катаракту. Након интервенције, овај природњак је стављао уметно сочиво. Метода је постала толико популарна да је био позиван на многа универзитетска предавања како би лекарима класичне медицине објаснио како је он то делотворан.

Да би помогао најзабаченијим, руралним насељима, организовао је многе очне кампове. Жеља да помогне сиромашнима уследила је када је његова сестра умрла врло млада, јер није никако могла да дође до лекара.

- Највећа сатисфакција је када пацијенти дођу на контролу и када схвате да након само пет минута могу да виде свет око себе. То је шок, али уједно и најрадоснији тренутак у целом овом процесу - објашњава Сандук.

Извор: Србија данас

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ветеран

30.03.2015 12:32

Одмах га поставити за министра здравља Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ