Мања наплата због раста поврата ПДВ-а

Наплата бруто прихода од индиректних пореза у БиХ за прва два мјесеца ове године већа је за 0,9 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Босна и Херцеговина 27.03.2015 | 10:39
Мања наплата због раста поврата ПДВ-а

Али, због раста поврата ПДВ-а у посматраном периоду од 8,3 одсто нето наплата је мања за 4,9 милиона КМ, подаци су Одјељења за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање УИО.

У прва два мјесеца ове године забиљежен је снажан пад наплате прихода од ПДВ-а од 38 милиона КМ, наводи се у билтену УИО достављеном Срни.

Анализа структуре наплате бруто ПДВ-а указује да је основни разлог за негативни тренд ПДВ-а у јануару ове године био пад ПДВ-а на увоз, а у фебруару пад домаће потрошње.

Пад ПДВ-а на увоз у јануару био је далеко већи од пада увоза робе.

Након високих стопа раста домаћег ПДВ-а у другој половини прошле године, примијетно је јењавање потрошње.

Осим макроекономских фактора, разлог за негативне трендове код ПДВ-а може бити и виша статистичка основица за поређење, јер је почетком прошле године забиљежен историјски максимум и у бруто и у нето наплати ПДВ-а.

Акцизе представљају једину групу прихода код које је забиљежен растући тренд наплате у прва два мјесеца ове године.

Након слабије наплате у јануару, већ у фебруару акцизе на деривате биљеже снажни раст од 31 одсто, а растући тренд забиљежиле су и акцизе на дуван.

Према прелиминарном извјештају, у фебруару ове године наплаћено је по одбитку поврата ПДВ-а 394,9 милиона КМ индиректних пореза.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар