Поплава млијека из ЕУ

Европска унија (ЕУ) од 1. априла укида производне квоте за млијеко, тако да ће све земље моћи да производе млијека колико желе, што ће за посљедицу имати стварање великих вишкова, који ће се сигурно "прелити" и у БиХ.

Босна и Херцеговина 27.03.2015 | 08:12
Поплава млијека из ЕУ

Наиме, ЕУ ће први пут у посљедњих 30 година у потпуности либерализовати тржиште млијека, иако су се од 2009. до 2013. године квоте млијека повећале за један одсто како би сектор мљекарства могао да задовољи растућу потражњу.

Тако је, на примјер, Ирска навела да планира да повећа производњу млијека за 50 одсто до 2020. године, иако је мали произвођач у односу на Њемачку и Француску, водеће земље у тој пољопривредној области. Са друге стране, Њемачка је најавила повећање од један до три одсто на годишњем нивоу до 2020. године, док Француска, као други произвођач млијека у ЕУ, још осјећа економске посљедице кризе из 2009. године, због чега је морала да снизи цијену млијека за око 30 одсто.

Овакве најаве које долазе из Брисела узнемириле су домаће мљекаре, који страхују од још већег увоза млијека у БиХ, које и овако гуши домаћу производњу, те траже да држава стане у њихову заштиту. Томе ће свакако допринијети и санкције Русије према земљама ЕУ, тако да ће се земље попут БиХ суочити са још већим притиском увозног млијека на сопственом тржишту.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС, рекао је да се домаћа мљекарска производња налази у веома тешкој ситуацији и да је стање критично.

"Због руских санкција према ЕУ, вишак високо субвенционисаног млијека из ЕУ преусмјерен је у БиХ и у земље као што је БиХ, а сада још треба да очекујемо и додатне количине, док ми истовремено смањујемо овдје откуп млијека и снижавамо цијене", рекао је Усорац. Све то, како је истакао, говори да ће БиХ, ако ништа не урадимо по том питању, преплавити млијеко из ЕУ и да ћемо ми због тога само моћи затворити своју производњу у БиХ. У прилог томе рекао је да је у РС прије пет година било око 12.000 произвођача млијека, а да их је сада око 6.500.

"То само по себи говори да је ова производња у веома тешкој ситуацији", казао је Усорац. Он је додао да са колегама из ФБиХ договарају наредне кораке како би утицали на надлежне институције да заштите домаће произвођаче, не искључујући могућност нових протеста.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, рекао је да оваква најава ЕУ представља нову опасност за домаћу пољопривредну производњу.

"Први разлог лежи у чињеници да наши произвођачи млијека у овом моменту нису у финансијској могућности да повећају своју производњу. Са друге стране, имамо отворене границе, које нам дефинитивно предсатављају проблем и немамо адекватну заштиту домаће производње, тако да је та најаве једна од великих опасности за наше мљекаре", рекао је Маринковић.

Према његовим ријечима, без снажне подршке и помоћи државе, сами пољопривредници неће се моћи изборити с том опасношћу.

"Годинама уназад апелујемо да се мора најозбиљније приступити заштити домаћих производа и тржишта, јер уколико то не урадимо, сви напори Министарства и самих пољопривредника да унаприједе производњу и да се развију биће узалудни", казао је Маринковић.

Извор: Независне новине

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

оља

27.03.2015 07:29

Теско насим кравама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пп

27.03.2015 07:41

Наравно да је теско кравама! ЕУ мозе да музе краве а и нас а ови наси само знају нас да музу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кокуз

27.03.2015 07:55

Бас лијепо, млијеко це бити јефтиније, супер само да су цијене млијека мање да моземо купити који литар

ОДГОВОРИТЕ
Name

пурак

27.03.2015 08:06

Немојте ви градани да коментарисете о кравама свима вам смрде а волите млијеко казу здраво. Само је залосно сто ви кроите капу производацу, Нека доце вријеме памети на овим просторима

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Пурак

27.03.2015 11:49

Шта здраво, то што ви произведете? Кркате антибиотике и све остало без мјере и контроле, па јес сигурно здраво. За своју кућу, зна се сељаци имају одвојену производњу.

Name

макибл

27.03.2015 08:41

Нека наси производјаци изадју у јавностy и казу којој мљекари продају највисе млијека..Ја први цу да купујем то млијеко ..Сада узимам од Имлека и јогурт од хеццеговацког Падјенија ..знаци ифо у јавност и да се купци мало солидарису и купују домаце. поз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

27.03.2015 08:44

Куповином домаћих производа помажемо нашим произвођачима, а чим се увозна роба не продаје мање ће се и увозити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

27.03.2015 09:48

Поплавити нас могу, само онолико колико ми купимо!

Name

мики маус

27.03.2015 11:37

Јадни ли су наси пољопривредници кад их води Усорац!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пурак

27.03.2015 12:03

Додји пријатељу на село па себи произведи то сто ти одговара. А НЕ БРБЉАЈ БЕЗ ВЕЗЕ, Тузицу те за остету угрозавас духовни мир насим кравама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

27.03.2015 12:24

Дајте доста нам је поплаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

27.03.2015 16:02

проблем је у томе сто се неда да пољопривредно министарство буде на нивоу дрзаве да би заститила пољопривреду а овако се све дубље тоне пољопривредници.

ОДГОВОРИТЕ