Суд: Нисмо надлежни за грбове и симболе

Уставни суд БиХ прогласио се ненадлежним за оцјену уставности грбова и симбола општина у Федерацији БиХ, коју су затражили посланици Народне скупштине Републике Српске.

Босна и Херцеговина 26.03.2015 | 21:01
Суд: Нисмо надлежни за грбове и симболе

Регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан изјавио је Срни да је Уставни суд БиХ закључио да је ненадлежан за рјешавање тог уставно-судског спора и првенствено се бавио својом надлежношћу, а успут је споменуо и праксу ентитетских уставних судова, према којима је неспорно да су они надлежни за овакву врсту спорова.

"Уставни суд БиХ осврнуо се и на праксу ентитетских уставних судова и закључио да је, према њиховој пракси, сасвим ефективно обраћање тим судовима за утврђивање евентуалне неуставности ових симбола", нагласио је Мијан и као примјер навео да је таква била одлука Уставног суда Републике Српске у погледу симбола у Невесињу.

Мијан појашњава да је Уставни суд БиХ своју одлуку углавном засновао на уставним одредбама да је надлежан за оцјењивање уставности закона и ентитетских устава, а да су симболи који су оспорени утврђени углавном у статутима општина и неким другим подзаконским актима што није у надлежности Уставног суда БиХ.

Посланици Народне скупштине Републике Српске затражили су од Уставног суда БиХ оцјену уставности 12 аката који означавају грбове и симболе појединих општина у Федерацији БиХ.

Захтјев посланика Народне скупштине Српске односио се на оцјену уставности више одлука, међу којима су амандмани на Устав Посавског кантона и статути општина у ФБиХ у погледу симбола који су њима утврђени, уз наводе да грбови, заставе и слични симболи не одражавају све конститутивне народе у овим градовима и општинама у ФБиХ.

Захтјев за оцјену уставности посланици Републике Српске упутили су Уставном суду БиХ у новембру 2013. године, а њиме се тражи да буду оцијењене одлуке о грбовима општина Босанска Крупа, Цазин, Кључ, Велика Кладуша, Челић, Бреза, Високо, Зеница, Посушје, Вогошћа, Купрес и Посавског кантона.

Тадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић рекао да је то први пакет, пошто је већина обиљежја локалних заједница у ФБиХ проблематична.

Он је нагласио да се у тим обиљежјима локалних заједница налазе вјерска или једнонационална обиљежја, попут полумјесеца, шаховнице, обриса џамија у којима се не могу препознати сви грађани и народи у БиХ.

Захтјев за оцјену уставности грбова општина и кантона у ФБиХ услиједио је након што је Уставни суд Републике Српске одлучио да грбови Бањалуке и Невесиња нису у сагласности са Уставом Републике Српске, односно Законом о локалној самоуправи, јер садрже елементе вјерског и националног идентитета само српског народа.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Тузла

26.03.2015 20:33

Подржавам овај захтјев посланика из РС. Нек свака општина, кантон и ентитет има симболе погодне за све, ово је земља свих нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

26.03.2015 21:45

Слажем се да са грбова општина и кантона треба изабицити вјерске симболе типа полумјесец, крст, обрисе џамије, цркве исл. Ништа мање није у РС на грбовима општина и градова вјерских симбола него у ФБиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

27.03.2015 08:48

ТРЕБА ДА ПОСТОЈИ ВЕЗА ИЗМЕЂУ ГРБА, ЗАСТАВЕ И ГРАЂАНА. ШТА ВЕЖЕ ЗАСТАВУ И ГРБ БиХ СА ЊЕНИМ ГРАЂАНИМА-Н И Ш Т А?

ОДГОВОРИТЕ