Иванић: Није вријеме за "Дејтон два"

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да није вријеме за "Дејтон два", јер у БиХ не постоји сагласност о томе, а на међународној сцени нико није заинтересован да се прихвати нове међународне конференције.

Босна и Херцеговина 26.03.2015 | 19:13
Иванић: Није вријеме за "Дејтон два"

"Отварање те теме аутоматски значи три идеје на једном мјесту - једна је један предсједник без ентитета, друга идеја је самостална Република Српска ако је то могуће, а ако не онда ово што сад имамо, и трећа идеја је трећи ентитет", рекао је Иванић уочи округлог стола под називом "Дејтон плус 20" у Мостару у организацији "Вечерњег листа".

Незадовољство хрватског народа и његова позиција, каже Иванић, може се ријешити рационализацијом броја кантона и односима унутар Федерације БиХ, те промјеном начина избора хрватског члана Предсједништва и избора у Дом народа.

"Разумни људи ће у сваком уставном оквиру наћи рјешење. Ако људи нису разумни узалуд је свака прича о уставу. Суштина је спремност кључних политичких личности да праве компромисе и оријентисање ономе што нам је заједничко, а то су мањи порези да би се више инвестирало и отварала нова радна мјеста", рекао је Иванић.

Он каже да ствари о којима имамо различите ставове требамо оставити по страни, што је и порука Европе.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Борјана Кришто рекла је да је неминовно да дође до уставних промјена у БиХ јер, како каже, Дејтонски споразум није устав и нема демократски легитимитет.

Она је нагласила да прича о уставу мора бити тема "број један" у БиХ.

"Ми данас причамо о европским интеграцијама, а знамо да су уставне обавезе услов и по одлуци Суда из Стразбура", рекла је Кришто.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко подсјетио је да је међународна заједница у БиХ у више наврата покушавала да дође до уставних промјена кроз априлски пакет, бутмирски, прудски и берлински процес.

"Међународна заједница жели да домаћи лидери дају сагласност на нови устав", рекао је Инцко.

Он каже да се у БиХ не проводе закони и одлуке, те подсјетио да је непроведено 85 одлука Уставног суда БиХ, међу којима и она о изборима у Мостару.

Јакоб Финци је изјавио да уставна реформа у БиХ треба бити урађена корак по корак, а не одједном. Он је позвао да се омогући једнако право на кандидовање свих грађана у БиХ на шта позива пресуда из Стразбура.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ниста од тога

26.03.2015 18:41

Треци ентитет је само јос висе повлацење линија кроз нека насеља , улице или мозда двориста односно зидање зидова измеду народа. Самостална РС је давно излапјела прица. Недају други. Једна дрзава и један предсједник би било најбоље јер је тако и у осталим дрзавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

26.03.2015 19:12

Корекције Дејтона су обавезне, нароцито да би се уклониле сметње економији и инвестицијама, јер би то водило запосљавању и бољитку градјана. Скакљиве корекције које задиру у прекомпоновање комплетног система, посебно оне које се тицу националних питања или помјерања граница треба пазљиво изводити. Мора се успоставити систем, гдје це за сваку такву иницијативу и разговор требати концензус три народа и два ентитета, да би се такви разговори могли уопсте и покренути. Ако би се постигао договор, обје скупстине на нивоу дрзаве се морају позитивно одредити према новој идеји и дати зелено звијетло за пробни рад новог приједлога, рецимо годину или двије. За тај период, таква измјена би требала да доказе и оправда саму себе, тј да донесе позитивне резултате. По истеку пробног рока, уз ситне корекције такав приједлог се ставља поново пред оба дома на оцјену и провјеру, гдје це посланици дати зелено свјетло за промјену Устава, продузити пробни период или обуставити нову идеју као неприхватљиву. У слуцају да неки приједлог промјене Устава БиХ добије позитивну оцјену, морао би се провести референдум на нивоу БиХ гдје це народ дати конацни суд и прихватити или одбацити промјену Устава. Овако би се обезбједило да нико на брзину не провуце амандман који би некога остетио, а и да се неки амандман привремено уведе и проба, те доказе у пракси да је безопасан за интегритет БиХ, Ентитета и народа, те да би као такав донио користи свима и омогуцио економско-политицки напредак. Ја ово покусах објаснити, мало лаицки, али мислим да би несто слицно било свима прихватљиво, а избјегли би да нам неки политицар самостално кроји устав по свом находјењу и поведе нас у пропаст као онај копилот путнике Германwингса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

26.03.2015 19:45

Треци ентитет је неминован, па имате договор а не мозете формират власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник обични

26.03.2015 19:45

Вријеме је болан како није видиш 20 год како се ми мучимо ма није добро ни у једном ентитету још мало нећемо имати шта да једемо јадна је ова држава и коме све ово иде у корист вама сигурно иде најбоље рјешење једна држава један пресједник и мјеста за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

26.03.2015 20:17

Тај трећи ентитет је проблем Хрвата. Када су везали заставе са Бошњацима, када је требало Србе убијати били су сложни. Не треба пристати ни на какве промјене Устава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заблуда

26.03.2015 21:18

Не треба нико да буде у заблуди и да мисли како це њему бити боље у односу на другог.Сви смо у једној косници.Како уопсте повуци некакве линије а да сви буду задовољни и без рата. Једна дрзава - један предсједник.Све остало је само губљење времена...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

26.03.2015 21:32

Па расписите референдум па нека се народ изјасни ста хоце хоцели унитарну БИХ или на 3 интитета или како вец постоји ја лицно мислим да треба питати народ за стаје па вецина нек одлуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

27.03.2015 08:03

У БиХ треба један предсједник, домацин постен да ова земљ крене напријед.пробали смо и овако али није добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

прекомпликовано

27.03.2015 13:54

Мени стварно није јасно засто нам уопсте требају национална опредјељења, сто це Босњак Србин Хрват Ром Јевреј и тд, сто не моземо сви бити Босанци и Херцеговци НА ПАПИРУ а приватно се изјасњавај како хоцес и лицно би забранио све у дрзавним институцијама да буде муслиманска, босњацка хрватска српска и тд партија или било која институција у власти! Па у УСА имас насих колко хоцес и само имају америцке папире на којем нигдје не писе Босанац Србијанац Хрват и тд а код насих има и Мадјара, цуј Мадјар а има БиХ пасос ?

ОДГОВОРИТЕ