Је ли на дјелу стварање Велике Албаније?

Изјава премијера Албаније Едија Раме изазвала је праву буру у српском политичком свету, али и медијима. Прича о стварању Велике Албаније није одбачена, већ је само добила веће размере. Политички аналитичари на овај пројекат и изјаве албанског премијера гледају различито.

Србија 26.03.2015 | 18:15
Је ли на дјелу стварање Велике Албаније?

Након одржане заједничке седнице косовске и албанске владе у Тирани и потписивања споразума, Рама је изјавио да се тим потписивањем извршило "национално уједињење преко ЕУ“. То је довело до бурних реакција пре свега српских политичара који су саопштили да Србија неће тако нешто да прећути.

"Постоје странке које заговарају стварање Велике Албаније и оне су изгубиле на изборима у Албанији. Тај пројекат заговара и део опозиције на Косову Самоопредељење уједно вршећи политички утицај на групације", објашњава политички аналитичар Душан Јањић за СрбијаДанас.цом.

И такозвано независно Косово и пројекат Велике Албаније стварају притисак и негативну атмосферу у самој Србији. Ипак, Јањић сматра да пројекат уједињавања Албаније и Косова аутоматски побија идеју о постојању независног Косова.

"Нема Албанца који не верује да ће Београд признати Косово. Међутим, када би дошло до уједињавања Албаније и Косова, у било ком облику, то би значило да Америка, НАТО и Европска унија одустају од стварања Косова. Апсолутно мислим да, када су у питању политике ЕУ и НАТО, они су против стварања Велике Албаније", јасан је Јањић.

С друге стране, политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић сматра да је пројекат Велике Албаније у поодмаклом процесу и да то одговара Западу и Европској унији.

"Потпуно је јасно да је пројекат Велике Албаније увелико у току да напредује и већ је у завршној фази реализације. За разлику од Србије, када је реч о албанском уједињавању, то никоме не смета, а некима у ЕУ И на Западу чак и одговара или бар толеришу", тврди Вукадиновић.

Он сматра да није у питању пука провокација српских власти, већ да је то њихова стварна намера коју не дозвољавају да ико спречи.

"Њега не занима шта мисли Србија, то се ми само тешимо. Они само раде свој посао", закључује Вукадиновић.

На Рамине изјаве реаговали су министар правде Никола Селаковић и министар за рад Александар Вулин. Селаковић је изјавио да Србија не може и неће да ћути на стварање Велике Албаније позивајући ЕУ да се томе супротстави, док је Вулин сматра да бујање албанског шовинизма може да изазове страх на Балкану.

"Стварање велике Албаније је нешто што плаши Србе, али би требало да плаши целу Европу. Замислите да се парола 'један народ, једна земља, један сан' чула у Београду", рекао је Вулин.

Извор: Србија данас

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ЈА

26.03.2015 17:32

Људи јесте ли слепи и глуви???То је вец одавно ресена ствар!Албанија,Косово,па комад Македоније и Црне Горе,Па ето готова велика Албанија!!!То је Факт Народе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

26.03.2015 17:37

РЕПУБЛИКА СРПСКА =СРБИЈА БОЖЕ ПРАВДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВидовитаВанга

26.03.2015 18:08

Никада неће бити велике Албаније, осим ако сви Албанци промене веру и постану католици!Ватикан је исто јак као и јевревјска светска монетарна заједница. Изгледа, да се ЕУ и САД играју мачке и миша са Србијом и Аланијом, па да виде, ко има јаче живце, ко је већа примитивчина...Свима је јасно, а нарочито Рами, да неће моћи "урамити" Косово и Албанију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овде

26.03.2015 18:30

Овде Никола се дискутује о Косову и Албанији.Ста се ти сад јављас...? Ако немас ниста паметније...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Памет

26.03.2015 18:36

Јањиц српски мислилац 21 века.Цовек све зна јер је аналитицар и то политицки.Е тито тито ста си и ти све исколовао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

26.03.2015 20:23

Питај Јањића за кога ради и ко га плаћа...?

Name

Требиње

26.03.2015 20:08

Све се то ради по благослову ЕУ само ми то не видимо и тврдоглаво срљамо да уђемо у ту ЕУ. Даће Бог па ће се и ЕУ сама од себе урушити помогнута Путином јер је ЕУ амерички полтрон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

27.03.2015 08:07

Ови албанци би се само играли рата, али знају да против срба немогу побједити, па онда моле амере да им помогну.Вец видјен сценарио у БиХ, ХР, и на Косову.