Заштита новинара приоритет државе

Председавајући ОЕБС-у, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас да је насиље над новинарима неприхватљиво и да је Србија чврсто опредељена за заштиту слободе изражавања и безбедности новинара.

Србија 26.03.2015 | 13:50
Заштита новинара приоритет државе

Дачић је на међународној конференцији "Заштита безбедности и интегритета новинара у регону ОЕБС-а" подсетио да је током 2014. на простору земаља чланица ОЕБС-а убијено седам новинара, а почетком године у нападу на магазин "Шарли ебдо" још осам.

"Насиље према новинарима је неприхватљиво и мора се третирати као напад на друштво у целини. Безбедност новинара је предуслов за слободно изражавање и слободу медија и зато би државе чланице требало континуирано да раде на стварању законских и других предуслова за неометан и безбедан рад новинара", рекао је Дачић.

Он се посебно осврнуо на угрожавање безбедности новинарки, указујући да је тај проблем све више изражен у последње време.

"Оне су све чесће изложене претњама, посебно преко интернета и зато би државе учеснице требало да на одговарајући начин приступе том феномену", рекао је Дачић.

Према његовим речима проблем очувања интегритета новинара постоји и у Србији, баш као и у другим земљама чланицама ОЕБС-а.

"Влада Србије и њени званичници осудили су сваки напад на безбедност новинара, а надлежни органи, попут тужилаштва и полиције, ангажовани су на решавању напада на припаднике новинарске професије", рекао је Дачић.

Он је поручио да ће Србија, као председавајућа ОЕБС-ом, питање медија и безбедности новинара држати високо на листи приоритета те организације.

Говорећи о значају конференције Дачић је изразио наду да ће она успети да допринесе бољем разумевању проблема и опасности с којима се суочавају новинари приликом обављања свог посла.

"Циљ је да се објективно размотре постојећа законска решења у области зашите новинара и испита потреба њихове евентуалне измене", поручио је Дачић отварајући конференцију.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЖИКАЖ

26.03.2015 13:34

ШТО ВИШЕ НАПАСТИ НОВИНАРЕ ПРИОРИТЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА РС.

ОДГОВОРИТЕ