Ува чува уринарни тракт

Изузетно је делотворна код бактеријске упале мокраћних путева и бубрега. Чај не би требало пити дуже од две недеље, не препоручује се у трудноћи. Најбоље се комбинује са содом бикарбоном.

Здравље 25.03.2015 | 11:45
Ува чува уринарни тракт

Лековита биљка ува (Арцтостапхилос ува урси), позната и као медведово уво, мливњак, дивља магиња и горник, изузетно је делотворна у лечењу упала упала мокраћних путева и бубрега изазваних различитим бактеријама, а посебно против веома упорне и досадне ешерихије коли. Делује као уроантисептик, побољшавајући излучивање урина. Чак је и лекари препоручују у комбинацији са антибиотицима, ради лакшег елиминисања уринарних инфекција. Сматра се да је делотворна и у лечењу повећане простате, али и дијабетеса и дијареје.

Чај се припрема тако што се у шољу ставе две кашичице сувих листића, а затим прелију кључалом водом. Шоља се поклопи и остави да одстоји пола сата, а затим процеди у другу шољу и пије док је чај свеж и прохлађен.

Увин чај може да се конзумира три пута дневно, али је обавезно да увек буде свеж. И без додатака у виду шећера, меда или заслађивача, јер се на тај начин његова делотворност умањује. Чај није ефикасан ни уколико је киселост мокраће повећана. Зато заговорници народне медицине саветују да се прво узме мало соде бикарбоне, јер се на тај начин ствара алкална, односно базна средина, чиме се постиже боља ефикасност. Осим тога, поједини састојци уве могу да иритирају желудац, а сода бикарбона спречава њихово растварање. Истовремено, непосредно пре или после пијења чаја, не треба јести или пити друга пића која утичу на стварање киселе средине, јер се тако умањује дејство чаја. У непожељне намирнице спада месо и млечни производи и пре свега, газирана пића.

Против песка и камена у бубрегу препоручује се чајна мешавина, у којој се осим уве налазе и друге биљке. Мешавина се састоји од по 50 грама листова уве и бреза и исто толико ризома пиревине. Кашика наведене мешавине прелије се са шољом воде и кува поклопљено три до пет минута на тихој ватри. Рингла треба да се подеси на најнижу температуру, да чај не ври. Након кувања остави се два до три сата да одстоји, затим процеди и пије.

Ипак, чак ни у идеалним условима чај није препоручљиво пити дуже од две недеље у континуитету, због одређених токсичних састојака. Из истих разлога може да се пије највише пет пута годишње. Неке особе са осетљивим стомаком могу да осете мучнину и повраћање након конзумирања чаја. Да би се избегли ови непријатни симптоми, у чај од уве може да се дода и корен белог слеза који ће обложити слузокожу желуца.
Ако увин чај није постигао очекивани ефекат у првих месец или два, не треба очекивати да ће се то догодити и касније. Велике дозе чаја једино могу да изазову деконцентрацију, недостатак даха и несвестицу. Ува уопште није препоручљива за децу, труднице и дојиље. Код трудница овај чај може довести до преране контракције и побачаја. Не саветује се ни особама које имају неко оштећење мрежњаче, односно ретине.

БЛАГОТВОРНИ ЛИСТОВИ

Ува је зимзелена је жбунаста биљка која нарасте тек 30 цм. Листови су мали, сјајни, тамно зелени, овални на врху. Бели или ружичасти цветови јављају се од априла до јуна, а бобичасти плодови сазревају у јесен. Успева на сувим и каменитим местима, као и на гребенима планина изнад 1.200 м надморске висине. Нажалост, код нас је ува постала веома ретка врста, због неконтролисане експлоатације. Лековити листови се беру од маја до јула. Немају мирис, а укус им је опор и горак. Најдрагоценији састојак је арбутозид, али садрже и обиље других као што су фенолни хетерозиди, флавоноиди, танини...

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар