Правоснажна оптужница за убиство Ћурувије

Апелациони суд у Београду потврдио је оптужницу против четворице припадника Ресора Државне безбедности (ДБ) оптужених за убиство новинара и власника "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије 1999. године.

Србија 23.03.2015 | 13:15
Правоснажна оптужница за убиство Ћурувије

Том одлуком одбијене су жалбе оптужених и оптужница је постала правоснажна, тако да би ускоро би требало да се закаже почетак суђења.

Оптужени за убиство Ћуривије су некадашни начелник Ресора ДБ Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, главни обавештајни инспектор у Другој управи Ресора Ратко Ромић и припадника резервног састава тог ресора Милан Курак.

У саопштењу Апелационог суда се наводи да је првостепени суд у образложењу одлуке којим је потврђена наведена оптужница дао довољно јасне и аргументоване разлоге да "има довољно доказа да се основана сумња да су окривљени учинили кривична дела подигне на ниво оправдане сумње".

То је како се наводи у саопштењу, неопходан услов за подизање оптужнице, при чему ће оцена сваког појединачног доказа по квалитету бити ствар судског већа пред којим се држи главни претрес, а које ће доказе испитати појединачно и у вези са осталим доказима који ће бити изведени на главном претресу.

Оптужницом Тужиалштва за организовани криминал окривљени се терете да су "из ниских побуда" убили новинара и власника листова "Дневни телеграф" и "Европљанин" Славка Ћурувију 11. априла 1999. године, односно да су извршили кривично дело тешко убиство за које је запрећена казна од 30 до 40 година затвора.

Марковић се терети да је то дело извршио подстрекавањем, а остали су оптужени као саизвршиоци.

Радоњић и Ромић су у притвору који им је продужен одлуком Апелационог суда, Марковић је у затвору у Пожаревцу на издржавању казне затвора од 40 година, а Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999, током НАТО бомбардовања СР Југославије.

Убиство је извршено у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

Са Ћурувијом је у време убиства била његова невенцана супруга, историцарка Бранка Прпа, која је том приликом задобила лаке телесне повреде пошто су је нападачи онесвеститли ударцем у главу.

Кључни сведок у овој истрази након чијег исказа су ухапшени оптужени 13. јануара 2014. године је некадашњи припадник ДБ, односно комадант јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија.

Улемек је на своју иницијативу, безусловно, 8. јануара 2014. године дао исказ тужилаштву у којем је детаљно испричао своја сазнања о тој ликвидацији.

У време убиства Ћурувије на власти у Србији је била коалиција СПС, ЈУЛ и СРС.

Радомир Марковић је ухапшен у фебруару 2001. Осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО у атентату на лидера СПО - Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999.

Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду и за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године.

Првостепено су били осуђени на осам и седам година затвора, али је та пресуда укинута и у току је поновљено суђење.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЖИКА ПАВЛОВИЋ

23.03.2015 12:30

НЕКА СЕ НЕШТО РАДИ. ПА МАКАР СЕ ВРТЈЕЛИ У КРУГ. ОД НУЛЕ КА НУЛИ.

ОДГОВОРИТЕ