Сваке године губимо 30 секунди прољећа

Сваке године човјечанство изгуби 30 секунди прољећа - наводе научници. На сјеверној полулопти прољеће се скраћује за 30 секунди сваке године усљед помјерања Земљине осе.

Свијет 23.03.2015 | 12:15
Сваке године губимо 30 секунди прољећа

Почетак прољећа, према календару земаља на сјеверној хемисфери, зове се Земљина прољетна равнодневница.

Земљина оса, која је нагнута за 23,5 степени у односу на своју орбиту, није тада окренута ка Сунцу, као што је током равнодневице у љето, нити је окренута од њега као што је за вријеме зимске равнодневице, већ је тада на пола пута између те двије тачке.



Према извештају портала "Жива наука", промјена изазвана колебањем Земљине осе зове се прецесија, а због ње љето почиње 30 секунди раније сваке године.



Овај постепени помак у оријентацији дио је циклуса који траје 26.000 година.

То значи да ће тек након 8680. године, када ће бити најкраћа аномалија, прољеће почети да враћа своје изгубљено вријеме од љета /продужаваће се сваке године/. 



Тренутна научна теорија гласи да је 23,5 степени Земље у односу на равни њене орбите /што омогућава различита годишња доба/ настало сударом Земље са објектом названим Теја, који је био величине Марса.

Према теорији, велики судар је помјерио Земљу са своје позиције и послао сирове састојке из којих је Мјесец касније формирао орбиту око Земље.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар