Предсједништво БиХ у посјети Словенији

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и чланови Предсједништва БиХ Драган Човић и Бакир Изетбеговић данас бораве у Љубљани. Током званичне посјете Словенији састаће се са највишим државним функционерима.

Регион 23.03.2015 | 11:48
Предсједништво БиХ у посјети Словенији

У част доласка чланова Предсједништва БиХ, на Конгресном тргу у Љубљани уприличена је церемонија свечаног дочека са војним почастима.

Предсједник Словеније Борут Пахор пожелио је данас добродошлицу Предсједништву Босне и Херцеговине у Љубљани и изразио је подршку напорима БиХ да уђе у Европску унију.

Говорећи на конференцији за новинаре након састанка Иванића и чланова Предсједништва Драгана Човића и Бакира Изетбеговића, Пахор је казао да Словенија и БиХ немају отворена политичка питања сада када се рјешава питање старе девизне штедње у словенској Љубљанској банци.

Словенија се припрема за провођење пресуде Европског суда за људска права донесене у јулу 2014. године, којом се наређује имплементација компензацијске шеме. Словенија ће усвојити релевантно законодавство до јула и почети с исплатом дугова штедишама 2016. године.



Пахор је такође похвалио оно што је назвао “новим подстицајем” у БиХ, а што би могло довести до званичних промјена статуса земље када је у питању приступање ЕУ.

Предсједник Словеније истакао је да билатерална трговина у производима и услугама достиже једну милијарду евра годишње, што је једнако трговинској размјени између Словеније и САД-а.

''Словенска економија се опоравља и Словенија би могла постати велики инвеститор у БиХ'', додао је он.

Иванић је рекао да није случајност да је Предсједништво БиХ прво посјетило Словенију.

''Словенија је пријатељска земља која је помагала Босни и Херцеговини свих ових година након рата. Напримјер, прошле године је Словенија пружила велику помоћ током катастрофалних поплава у БиХ, не само финансијски него слањем спасилаца, хеликоптера и војника што понекад значи пуно више'', казао је Иванић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је рекао да је Словенија активан члан процеса сарадње "Брдо" између земаља западног Балкана. БиХ сматра Словенију “великим пријатељем” и својим гласом у европским институцијама.

Драго му је, каже, што је Словенија једна од ријетких земаља с којима БиХ има балансирану трговину, што показује да Словенија ради све што је у њеној моћи да подржи економију БиХ.

Предсједништво БиХ ће се такође данас састати с премијером Миром Цераром и предсједником словенског парламента Миланом Брглезом, а добродошлицу ће им пожељети и градоначелник Љубљане Зоран Јанковић.

Извор: Агенције

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

све наопако

23.03.2015 11:03

И за та бесплатна туристичка путовања примају по 7000КМ док дипломирани инжењери раде за 1200КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЛАДИ

23.03.2015 11:25

ЈЕДНА ЈЕ ЧИЊЕНИЦА СРПСКИ ЧЛАН РЕДСЈЕДНИШТВА ЈЕ ПРОФЕСОР ДОКТОР ЕКОНОМСКИХ НАУКА А НИЈЕ ИНЖИЊЕР И СВАКА ЧАСТ ИНЖЕЊЕРУ ОН ПРАВИ ФАБРИКЕ А ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА ДРЖАВУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

струка

24.03.2015 12:29

Сто пута више памети треба имати да би се одрадили инжењерски послови и конструисало и произвело на примјер возило као што је Ауди А8 или Шкода Фабиа, него што је политичарима потребно памети у вези с "прављењем" државе. Сто пута је теже радити као инжењер него као политичар. Политичар може бити сваки клипан а инжењери може бити само одабрани. Плата политичара не би смјела бити већа од инжењерске ни случајно, бар не у Босни и Херцеговини. Можете како хоћете али ћете ускоро опет ходати у опанцима.

Name

лллx

23.03.2015 11:41

Кад цес опозвати Скрбица??? Обецао си да цес то прво урадити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА ПД

23.03.2015 12:37

МЛАДЕНЕ ХОЋЕМО ШКРБИЋА У Т...ЦАМА!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чувар

23.03.2015 12:53

И Шпирића, и њега у апсану!

Name

Давид Штрбац

23.03.2015 13:09

Ови ликови не вриједе ни пет пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САСА

23.03.2015 13:32

Ово је скупо и за Словенију,а камо ли за БиХ...њих тројица умјесто један...смјесна дрзава...хахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

23.03.2015 13:40

Њих тројица,девет саветника,три преводиоца,12 чланова обезбеђења.Пун авион.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

23.03.2015 18:46

Село гори а цесља се баба ...

ОДГОВОРИТЕ