Због штрајка пилота отказано 800 летова

Њемачка авиокомпанија Луфтханза отказала је данас на стотине летова, јер су пилоти те компаније ушли у трећи дан штрајка због дугорочног спора са управом због превременог пензионисања.

Свијет 20.03.2015 | 11:31
Због штрајка пилота отказано 800 летова

Отказано је скоро 800 летова Луфтханзе на дугим и кратким линијама, укључујући 90 летова повезаних са штрајком италијанских контролора летења, преноси Асошиејтед прес.

Синдикат "Ферајнигунг кокпит", једна од главних синдикалних организација пилота у Њемачкој, саопштио је да ће у суботу бити отказани летови на дугим линијама, али да су они спремни на преговоре са руководством Луфтханзе.

У међувремену, управа Луфтханзе саопштава да је овог мјесеца представила побољшану понуду, и да се ескалацијом штрајка синдикат само удаљава од рјешења.

Пилоти Луфтханзе се жале на повећање старосне границе за одлазак у превремену пензију, која је до краја прошле године била 55 година живота и услове под којима је то могуће.

До сада је, наиме, компанија плаћала годишње осам процената пилотске зараде на рачун "прелазног периода" до одласка у државну пензију, а сада се тражи повећање старосне границе за превремену пензију и учешће пилота у финансирању тог периода.

Осим тога, постоји још много неријешених питања, међу којима је "трн у оку пилота" нова стратегија концерна о јефтиним летовима.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар