Кратковидост поприма размјере епидемије

Миопија или кратковидост све је чешћи поремећај вида у свету.

Здравље 19.03.2015 | 19:10
Кратковидост поприма размјере епидемије

Резултати нових истраживања показали су да је око 40 одсто грађана Сједињених Америчких Држава кратковидо, а стручњаци верују да ће до краја деценије чак трећина светске популације имати овај проблем с видом.

Који је узрок ове појаве?

Млади људи све више времена проводе пред рачунарима и другим електронским уређајима, резултати су истраживања објављеног у магазину “Натуре”.

Иако се проблем решава ношењем наочара, контактних сочива или ласерском хирургијом, кратковиди људи имају већи ризик од појаве глаукома, катаракте и ретиналног одвајања.

Не утиче, међутим, само гледање у екран на развој миопије, већ и интензивно читање. Овај пример најбоље потврђују последице све већег нагласка на образовању у Кини - скоро 90 одсто тинејџера и младих особа је кратковидо, у односу на 10-20 процената од пре 60 година. Овај податак не чуди ако се узме у обзир да просечна петнаестогодишња Кинескиња недељно проведе 14 сати радећи домаће задатке.

Стручњаци наводе да још не знају како да реше проблем, али један истраживач из Аустралије наводи да би деца могла да сачувају свој вид проводећи три сата дневно на светлости јачине 10.000 лукса или више - истој количини светлости коју би деца видела носећи наочаре током ведрог дана. У поређењу с тим, у добро осветљеним учионицама јачина светлости обично не прелази 500 лукса.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар