Умјетничка збирка коју су склонили од Тита

Дана 22. јануара 1963. у Зрењанину је мистериозни дародавац оставио нека од врхунских дела апстрактне уметности.

Србија 16.03.2015 | 20:35
Умјетничка збирка коју су склонили од Тита

Чињеница да је збирка изузетне вредности стигла у Зрењанин само дан пре него што ће Тито осути паљбу по онима који „троше новац заједнице на оно што нема везе са уметничким стваралаштвом“ говори да је неко био добро обавештен шта се спрема. Пошиљка је склоњена изван Београда, а дародавац се Савременој галерији у Зрењанину никада није представио. Била су опасна времена...

Тек, званично поклон Савезног извршног већа (СИВ) од 136 дела, међу којима је и осам слика рађених у духу енформела и апстрактне уметности, обогатио је зрењанинску галерију у знак „признања за афирмацију на пољу ликовне културе“.

- Повод за Титов бес биле су награде и откупи који су уследили сликарима енформела, нарочито на тек одржаном ИИ Октобарском салону. Интересантно је да је у овом поклону „Композиција ИВ“ Владислава Тодоровића Шиље, откупљена управо на ИИ Октобарском салону, али и још седам врхунских дела енформела и апстрактне уметности. Све то чини збирку незаобилазном за проучавање уметности средине 20. века на овим просторима - каже Славица Попов, кустос Уметничке збирке и аутор изложбе са др Јешом Денегријем.

„Смеђа слика“ Фердинанда Кулмера откупљена је 1961. у Загребу, док су слике Недељка Гвозденовића и Алексе Челебоновића откупљене након изложби југословенске уметности у иностранству.

Тито о апстрактној уметности

„Ја нисам против стваралачког тражења новог, али сам против тога да дајемо новац заједнице за нека такозвана модернистичка дела која немају никакве везе са уметничким стваралаштвом. Ако неко хоће да се бави таквим сликарством или скулптуром, нека то чини на свој трошак, заједно са онима који заступају правац ултрамодернистичке, апстрактне уметности. Поред тога, тиме се гуши развој истинске уметности“, рекао је Јосип Броз Тито младим комунистима.

Извор: Блиц онлине

Коментари / 0

Оставите коментар