Војска: Хеликоптер је био исправан

Хеликоптер је два пута покушао да слети прије него што је нестао, речно је на ванредној конференцији за новинаре Министарства одбране Србије. Посада је била најбоља, а хеликоптер исправан, каже командант хеликопертске ескадриле. Хеликоптер је пронађен око 2 сата, рекао је Диковић.

Србија 14.03.2015 | 13:58
Војска: Хеликоптер је био исправан

У Дому војске обратио се најприје начелник Генералштаба Љубиша Диковић, који је замолио да се минутом шутања ода почаст страдалима.

Генерал Бандић је рекао да је око 19.30 сати добијен захтјев од здравствених институција за превоз бебе. Од 19.30 до 20.15 је извршена анализа метеоролошких услова, казао је он. У директном контакту са здравственим радницима, били смо упознати и са стањем дјетета, додао је.

"Наређење сам им издао лично, на основу одлуке министра одбране", казао је Бандић.

"Лет се до Младеновца одвијао без икаквих проблема, а онда због наглог погоршања метеоролошке ситуације, одлучили смо да се слијетање обави тамо гдје ће се обавити без ризика, гдје најлакше и најбрже могу медицинске екипе да приђу и помогну дјетету", рекао је.

"У 22.15 дошло је до два неуспјешна покушаја слијетања, а у 22.31. нестао је у потпуности контакт", додао је Бандић.

"У потпуности смо увјерени у исправност хеликоптера", рекао је генерал. "Посада која је извршавала задатак била је понос сваког команданта, па и мене. Изгубили смо хероје, који су више пута награђивани и који су учествовали у спашавању током поплава у Обреновцу".

Посљедњи удес са овако тешким посљедицама, десио се 1996, речено је на конференцији.

Командант хеликоптерске ексадриле потпуковник Зечевић је рекао да је ова посада била оно најбоље што је ова јединица могла да понуди у акцији спашавања.

Он је додао да је хеликоптер имао све потребне елементе за извршење једног оваквог лета. "Хеликоптер је био апсолутно исправан кад је послат на задатак", каже Зечевић.

Оформљене двије комисије
Генерал Диковић је рекао да су оформљене одмах комисије, које ће се бавити испитивањем несреће.

"Испред Војске Србије осјећам одговорност, она ће бити расправљена - да ли је има или нема", додао је Диковић.

"Сриједа је рок дат за комисију коју сам оформио, за ванредне догађаје", каже Диковић.

Тридести март, понедјељак, рок је за комисију која има да утврди стање летјелице. Како је рекао Диковић, ради се о једној тешкој експертизи. Он је додао да је дијете имало сат времена кисеоника.

Генерал Бандић каже да се до дјетета није могло доставити још кисеоника и да је та одлука донијета. Метеоситуација је била сложена, али не неповољна, сложена толико да се у њој могу без проблема снаћи пилоти са таквом опремом, и са таквим искуством, каже он. Да је било неповољно не бисмо се упутили у овакав задатак.

"Најбољи оптимални услови су били на аеродрому Никола Тесла, и зато смо одлучили тамо да слетимо", рекао је Бандић.

Извор: Н1

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мики

14.03.2015 14:48

Ал је био петак 13

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

14.03.2015 14:52

Сачекати налаз комисије.Туга и бол су превелике,а за емоције кратак фитиљ. Сачекајмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

14.03.2015 16:13

Хеликоптер исправан, посада најбоља, а хеликоптер се срушио. Ништа ми није јасно. Саучешче породицама настрадалих.

ОДГОВОРИТЕ