"Свемирске" архитекте праве куће за Марс

„Свемирске“ архитекте већ мере површине Марса и Месеца за прве куће на надувавање и имања изграђена од месечеве прашине.

Свијет 13.03.2015 | 22:37
"Свемирске" архитекте праве куће за Марс

- За педесет година медени месец биће потпуно ново искуство. Замислите хотел са погледом који се мења све време. Где постоји 18 излазака и залазака Сунца сваки дан, а бестежински секс је сувишно и спомињати. Па ко не би волео такав одмор? - каже Брент Шервуд, просторни архитекта из НАСА.

Шервуд је провео последњих 25 година осмишљавајући изгледе орбиталних градова и планетарних насеља.

Како се развија програм туристичких путовања у свемир „Вирџин галактика“ и амбициозна холандска мисија „Марс Оне“ да до 2024. насели Црвену планету, тако и свемирске архитекте имају пуне руке посла.

- Носивост ракете је попут повећег камиона на Земљи. Али, ви на Земљи можете допремити колико хоћете камиона, док би превоз само једне цигле на Месец коштао 500.000 долара - каже Шервуд.

Стога су се планери окренули лакшим материјалима за градњу кућа у којима би будући нараштаји човечанства требало да отпочну живот у свемиру.

- Народски речено, да то буде нешто попут свемирске „Икее“ - нашалио се архитекта.
Роберт Зубин, председник „Марс друштва“, слаже се са својим колегом да је потребна нова технологија да би се направиле одрживе куће у свемиру.

- Планирамо куће на надувавање, попут пластеника, заштићене од УВ зрачења, које ће бити допремљене са Земље од најотпорнијих карбонских материјала. Касније ће се експлоатисати сама површина која је препуна минерала како за градњу кућа, тако и за пољопривреду. Замислите становнике како у свемирским оделима заливају цвеће - каже Зубин.

Хотел отпоран на метеоре

Компанија „Бигелоу“ из Лас Вегаса, која има уговор са НАСА, имала је план да изгради хотел на Месецу направљен од једног од најнапреднијих материјала на свету: обложен слојем Вектрана, супертканине од течног полиакрилног кристала, који је дупло јачи од кевлара и отпоран на микрометеоре.

Извор: Блиц онлине

Коментари / 0

Оставите коментар