9. март - први масовни бунт против режима

На данашњи дан 1991. године, на Тргу Републике, у организацији СПО-а, одржане су прве масовне демонстарције против режима Слободана Милошевића, под слоганом "Митинг против петокраке", подсјећа РТС.

Србија 09.03.2015 | 09:35
9. март - први масовни бунт против режима

На забрањени митинг на Трг републике стигло је око 100.000 људи, иако је полиција блокирала прилазе Београду. Била је то побуна против режима и уређивачке полтике државне телевизије која је тада први пут названа ТВ Бастиљом.

Главни захтеви демонстраната били су смена генералног директора и четири уредника Радио-телевизије Београд, због тешких оптужби и увредљивих коментара на рачун Српског покрета обнове и других опозиционих странака.
Око поднева, полиција је кренула у разбијање демонстрација.

Лидери опозиције су се склонили у зграду Народног позоришта, чија им је врата отворила тадашња управница Вида Огњеновић.

Док су се са терасе Народног позоришта обраћали демострантима, полиција је стезала обруч и покушавала да растера грађане огромним количинама сузавца, воденим топовима, гуменим мецима, коњицом.
На пребијање демонстранта Вук Драшковић са балкона одговора позивом на "јуриш".

Демонстранти су пружили жесток отпор, што се претворило у вишечасовне сукобе са полицијом. У сукобима је повређено више од 200 људи.

У Масариковој улици, бежећи од демонстарната, погинуо је полицајац Недељко Косовић. Нешто касније, полиција употребљава ватрено оружје и убија седамнаестогодишњег Бранивоја Милиновића.

У поподневним часовима, власт је извела тенкове на београдске улице. Ухапшен је лидер СПО-а Вук Драшковић и забрањен рад Телевизије Студио Б и Радија Б92.

Слободан Милошевић је демонстранте назвао снагама хаоса и безумља. Био је то почетак уличних протеста опозиције у Србији, на које је власт одговорила силом.

Одговор на државну репресију стигао је следећег дана из Студентског града, када су ка Теразијској чесми кренули студенти. Почела је српска Плишана револуција.

После неколико дана протеста, усвојени су захтеви студената, из затвора је пуштен Вук Драшковић, министар полиције Радмило Богдановић поднео је оставку, смењено је руководство РТВ Београд, а Студио Б и Радио Б92 су наставили да раде, преноси РТС. 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ики

09.03.2015 08:39

Зато су данас СВИ,СВИ,СВИ, у власти са њима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

09.03.2015 09:40

Веома,веома слицна ситуација у РС. Само нема петокраке, а тв и остало је исто...а студенти... они су спаваци, никакве вајде од њих... цисто сумњам да би они несто могли организовати,као да се њих то не тице...као да зиве у благостању,а посла нигдје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исти_као_РТРС

09.03.2015 10:27

Сада ми је тек јасно одакле РТРС црпи медијску инспирацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

09.03.2015 10:46

Док је било петокраке боље се живело. Све је функционисало. Градило се и саградило све оно што данас имамо. Да подсетим: градови, пруге, путеви, мостови, канали, насипи, хидро и термоелектране, рудници, фабрике, комбинати, школе и факултети, хотели,... Сад то исто не могу да продају, а да руководи нема ко. Али, важно је да нема више петокраке. А сада већ се тражи у многим мјестима да улице добију име Слободана Милошевића. Питање: да ли негде и неко жели да му улица носи име Вука Драшковића?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лапсус лингуае

09.03.2015 10:51

Мене мама родила на тај дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илић Слободан , околина Бора

09.03.2015 11:08

Коначно и госп.Драшковић дочека после толико година да учествује у власти!АКО ИМ ВЕЋ НИШТА НЕ МОЖЕШ,ОНДА ИМ СЕ ПРИДРУЖИ! СЛОБА-бивши симпатизер СПО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленко

09.03.2015 12:39

Тај Вук Драшковић је и донио ово зло што нам се и дан данас дешава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маки

09.03.2015 13:06

Кнеле, Гиска, Вук.....све криминалац до криминалца...цувена слика на споменику

ОДГОВОРИТЕ