Апликација за глувонијеме донијела побједу матурантима

Мобилна апликација "Дефаниоус", која олакшава комуникацију глувонемим особама, проглашена је данас за најбољу у финалу такмичења средњошколаца "Мет мобиле цхалленге", које су организовали Универзитет Метрополитан и компанија Мицрософт Србија.

Информационе технологије 08.03.2015 | 07:37
Апликација за глувонијеме донијела побједу матурантима

Средњошколци су имали задатак да на што креативнији начин осмисле апликацију за мобилни телефон на тему "Креирај, уведи новине и промени свет".

Ученицима четврте године гимназије "Свети Сава" из Београда, творцима те апликације уручени су ваучери од 1.000 евра за четворогодишње студије на Факултету информационих технологија (ФИТ) и мобилни телефони марке Нокиа.

Један од чланова победничког тима Никола Војновић рекао је да су осмислили апликацију која помаже глувонемима, јер они, како је рекао, имају баријеру у свакодневним стварима са којима се други не сусрећу.

Он је објаснио да апликација ради тако што пролазнику глувонема особа пружи телефон, замоли га да нешто каже, а онда апликација испише текст који глувонема особа може да прочита.

У име Универзитета Метрополитан награде је уручила декан ФИТ Мирослава Распоповић и истакла да је било тешко изабрати победника, јер је било доста интересантних идеја.

"Ове године на 'Мет мобиле цхалленгу' имамо више учесника што нам је драго, јер показује да ђаци имају више интересовања за информационе технологије, као и за њих препознатљиву платформу, а то су мобилни уређаји", рекла је она.

Представник компаније Мицрософт Србија Срђан Божовић навео је да је ове године на такмичењу учествовало 33 тима с више од 140 ђака и додао да је задовољан што је победила идеја која, како је оценио, спаја мобилну апликацију и друштвено користан моменат.

Такмичење је по други пут организовано за средњошколце из Србије, а ђаци су имали прилику да присуствују радионицама на којима су учили да савладају основне технике за развој мобилних апликација и уз помоћ ментора развију идејна решења за те апликације.

Други део финалног такмичења биће одржан у Нишу, 14. марта.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар