Кривичне пријаве због поскупљења струје?!

И док из врха „Електропривреде“, њених зависних предузећа и министра индустрије, енергетике и рударства Петра Ђокића стижу различита објашњена зашто поскупљује струја, предсједник покрета „За правду и ред“ Небојша Вукановић најављаје подношење кривичних пријава због злоупотреба у елекетроенергетском сектору, а која се, како каже, требају покрити поскупљењем електричне енергије.

Република Српска 07.03.2015 | 21:10
Кривичне пријаве због поскупљења струје?!

“Хидроелектране на Дрини” упутиле су Регулаторној комисији за енергетику Републике Српске захтјев за повећање производне цијене електричне енергије за 0,5 и 0,6 фенинга по киловат-часу, потврдио је директор тог предузећа Миле Лакић, наводећи да са тренутним цијенама није могуће покрити све трошкове.

То објашњене можда би и имало би смисла да се не коси са оним што су прије нешто више од десет дана изјављивали директор “Електропривреде Републике Српске” Бранислава Милекић и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, по којим добре цијене за хидролектране покривају губитке термолектрана.

“Морамо говорити о томе да су прије свега високи трошкови производње. Производња енергије је у термо форми је у односу на хидро је далеко далеко велика разлика. Они имају изузетно велике трошкове тако да је цијена киловат сата далеко већа него што они могу да обезбиједе. Значи цијена коштања једног киловат сата је знатно знатно већа него што је реално да они носе. У том смислу директорица је објаснила модел, значи практично ми на крају године или кроз активности у наставку године зато што имамо нижу цијену енергије добијено из хидро извора практично имамо могућност да вршимо одређену врсту компезација. Али дугорочно то није добро”, рекао је 25. фебруара, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.

Предсједник покрета „За правду и ред“ Небојша Вукановић тврди да у свом посједу има докумнте, које ће ускоро прослиједити надлежним институција, а у којима се налазе докази како се из Термолекетрани Гацко извлачи огроман новац и завршава у приватним џеповима.

Према његовом мишљењу ти спорну уговори један су од разлога зашто ће доћи до поскупљења електричне енергије.

„То су класичне кумовске везе. Рецимо директор РиТЕ Милидраг склопио је са својим кумом и фирмом „Термоградинг“ Драгичевићем уговоре без тендера, без икаквог огласа више вриједне од 20 милиона марака. Иначе, Драгичевић власник „Термоградинга“ је кум са својим директором Пјешчићем, а Пјешчић је шура и зет са народним послаником Миловићем, а народни посланик Миловић био је технички директор „Термоградинга“, па је посато директор Рудника. Они су сви умрежени као „коза ностра“ и сицилијанска мафија. И ту нема никаве разлике, само што Сицилијанци донекле штите свој народ, а ови ако наставе ће потпуно уништити електро-енергетски систем, а то је кичма и стуб привреде РС. Овдје се поставља једно отворено питање, не да ли ће гарђани рећи „не“ поскупљењу струје, већ да ли ће рећи „не мафији“, каже Вукановић.

Вукановић је додао да страначка запошљавања у електронергетски сектор још увијек нису завршена, те да ће и то покрити поскупљење струје које се може ускоро очекивати.

(БН ТВ)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Струја

07.03.2015 20:17

Код нас се разумом не рјесава проблем, то је проблем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

тигар

07.03.2015 20:18

Е одсад це те драги гласаци да све платите дупло сто сте јели и пили под Милним сатором....

ОДГОВОРИТЕ
Name

незналица

07.03.2015 20:28

Кумовске везе ударају по народним празним новцаницима ,ух сто их се намнозило далеко им куца од моје била !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

07.03.2015 20:29

Кад це кривицне пријаве за незаконито додијељене концесије за мале хидроелектране. Јавна је тајна да је претходни министар енèргетике отворено тразио и примао паре за додјелу концесија, и то све преко своје љубавнице која поциње са словом С. Сви то у Министарству знају и цуте или се смију. Друга линија је Бајин кум из Индјије који ведри и облаци (намјеста тендере) тамо гдје снаха електране превазилази надлезност бивсег министра енергетике. Дебео је досије за СИПУ само се цека ново руководство, посто ово постојеце нема снаге да се ухвати у костац са том хоботницом, званом КОРУПЦИЈЕ, КРИМИНАЛ, ОТВОРЕНА ПЉАЦКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Дј.

07.03.2015 20:33

Надамо се да це на ред доци кривицне пријаве за поклањање без тендера и накнаде РУДНИКА ОЛОВА И ЦИНКА САСЕ КОД СРЕБРЕНИЦЕ. Ако се то не деси СИПА треба да се расформира. Све доказе имају на сајтовима Владд и комисије за концесије. Треба само да процитају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стецајни

08.03.2015 05:46

Кад је бивси стецајни управник поднио оставку због тога сто није могао, како је рекао, гледати отворену пљацку, онда је све јасно ста се десавало и десава са рудником. Стари радници који су остали без посла, који нису потплацени од садасњег газде рудника, немају ни снаге ни новца да се боре против вјетрењаца и тјерају правду на суду. Мали акционари такодје. Нови корисници све немилице ваде и вуку у иностранство. У Сребреници се отворено прица да је сувласник рудника неки високо позиционирани политицар из РС. СВЕ СЕ ВИДИ А НИКО НИСТА НЕ МОЗЕ ИЛИ НЕЦЕ ДА ПРЕДУЗИМА. Цујемо да СИПА има обимну документацију о овом слуцају али јос нисмо видјели да је неко за ово ухапсе. ТУГА

Name

исто тако

07.03.2015 20:34

ХЕТ Петровиц - Таминзија, пресликано

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није сија него врат

07.03.2015 20:44

Дјокиц има сансу да разоткрије криминал свог претходника. Ако се буде правио луд (а сви су наговјестаји да хоце) бице сауцесник и неце бити ниста мање одговоран за оно сто је његов претходник забрљао. Јавна је тајна да се за концесије и намјестене тендере узимале велике паре. Постоје и докази и свједоци. Упетљана и Комисија за концесије и њен предсједник. Увезани ко цријева. СИПА има обилну документацију само нема петље да дирне у ово осиње гнијездо. Цека се нови директор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рале

07.03.2015 21:02

Знате да запослени у електропривреди поред добрих плата имају и по 850 км годисње надокнаде за потросњу струје,. То помнозите на број запослених додјете до цифре око 16 милиона, пута број година колико то узивају, плус Андриц град и доци це те до запрепрасцујуце цифре. Одкуда им право да дају тих народних 850 км.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гацко

07.03.2015 21:08

Све сто Вукановиц наводи је зива истина. И то је само један мали дио од онога ста се ради и ста треба преиспитат и наравно казнит. И Милидрага и Драгицевица и Миловица. Ја сам радник рите Гацко и знам у каквој се ситуацији тренутно фирма налази. У катастрофалној. Сад смо усли у ремонт и то не планирано него због недостатка угља. Ремон се ради у марту мјесецу у Гацку у пуном јеку зиме. Радници раде за слободне дане нема пара да се плате. Сад треба да уведу у рудник треца лица да врсе откривку угља,јер нада механизација за то није способна. То је дугороцни план да Драгицевиц удје у рудник а вјероватно да це се приватизоват и да це га он купит. Преко њега Додик извлаци паре са Гатацке електране. И колико јос тога има питај бога. Колико је Драгицевиц јак удпио је да постави комплетно садасње руководство у рите Гацко. СТРАСНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

мг

08.03.2015 08:01

Све је ово тацно,и треба се преиспитати засто се касни са откривком, засто је Колубара каснила са ремонтом багера,засто се откривао угаљ гдје је најдубљи а цувано за Драгицевиица гдје је најмањи.

Name

Бог све види

08.03.2015 11:16

Ваш промблем није Драгичевић, већ Ваш нерад и лоповлук. Кажи ми молим те колико годишње украдете само нафте, пардон дневно. Када вас ухвате одете на дужи одмор, затим се вратите и наплатите са каматом све што нисте радили. Да ли сам у праву, размисли.

Name

мука

07.03.2015 21:54

Таква нам је судбина од прве године њихове владавине нема реда и правде у земљи док су ови на власти и зато немамо напредка ни у чему нит ће га икада бити са њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

07.03.2015 22:55

За Рале браво Рале тих 850 км требало је да имају ППБ,РВИ,И Борци који су ратовали да би то сацували и који су данас гладни,добију 130 км годисње а не они који имају плату 1000 км нису видјели рата, цаст оним запосленим горе набројаним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја БЛ

07.03.2015 23:07

Сваки сефиц у Електропривреди има плату од 2 миље. Плус регрес, прековремени и бонови за струју. И онда изманипулисани народ крене да пљује на врхунске докторе и професоре и тразе да им се смање плате... Па, је ли за ово друство вазније да плаца квалитетног доктора или да плаца неког Бајиног циновницица у Електропривреди, а о Електропреносу БиХ да не прицам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јагорчевина

07.03.2015 23:08

Погледајте колико ријечи и замуцкивања је потребно министру Дјокићу да истакне једноставну чињеницу да је електрична енергија из термоелектрна скупља него из хидроелектрана. Човјек је уствари неписмен. Ужас је ко све у овој вукојебини може бити министар. Сви ти назови економисти у влади, данима су у стању да распредају колико кошта ово или оно а образоване дипломиране инжењере који су пројектовали те термо и хидро-електране, те мајсторе који раде у тим фирмама, нико никада не спомиње у овој септичкој јами. Хитно је потребно основати синдикат инжењера Републике Српске па успоставити систем вриједности. Ако је плата посланика 7000КМ у органима БиХ, 5000КМ плата начелника општине у Бањалуци, 4000КМ плата министра који не зна ни да прича и који не разумије оно што потписује онда плата инжењера треба бити 15000КМ. Ако им се то не допада нека раде сами, или нека доведу инжењере из Њемачке. Ускоро ће их морати доводити јер на овом простору знање је нестало, на њиховим колеџима нико ништа не може научити, бар што се тиче фундаменталних наука. Ово је увијек била бар земља сељака на брдовитом Балкану а сада је земља строгих будала на том истом мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

08.03.2015 11:55

СВАКА ЦАСТ ЗА КОМЕНТАР. ТАКВИ НАМ ТРЕБАЈУ, АЛИ ТАКВИ КАО СТО СИ ТИ ТЕСКО ИЗБИЈАЈУБУ ПРВИ ПЛАН. ЈА САМ СПРЕМАН ДА ТЕ ПОДРЗИМ.

Name

Марко

07.03.2015 23:36

Све је то ок. Али, зар не би прво требали поднијети пријаве против својих тајкуна, који су се за вријеме СДС-ове влади богатили Славко Рогуљиц, Петар Дусаниц и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

обрван

08.03.2015 00:49

Само верујем Богу и Обрвану-Крсмановицу.Ако буде постављен у СИПУ,клеце мајку сто их је родила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално брате

08.03.2015 05:54

Добро вам је било док сте с Бајом били у власти у прослом мандату. Краде он ал краду и други. Па зар не видис да се свјесно опструира реорганизација СИПЕ. ако на цело сипе не додје Додин и Цовицем цовјек одосе обојица у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миломир

08.03.2015 06:55

Ти си мој друзе доказани лопов. Направити свадбу сину од 300000 км, то може само лопов 1 категорије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боско

08.03.2015 07:46

Јадна је ова електропривреда кад су шефови радних јединица и Калиновику и Трнову Рада Велетић и Вељко Влашки.Рада Велетић читав живот камион возио,а Вељко ни основну школу није завршио,све покуповао крадећи док је био предсједник општине Трново.Чува их Баја и Мрда још мало,мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

08.03.2015 12:02

Браво за коментар. Иста је ситуација и у ЗВОРНИЦКОМ ЕЛЕКТРОПРЕНОСУ. Директор има диплому купљену и нема цоцек везе са електропривредом. Зна добро продавати бандере и куповати гласове

Name

Тале

03.09.2016 16:34

Бошко, Влашки је сигурно много писменији од тебе,осим тога је веома добар човјек и увијек спреман за помоћ и сарадњу. А колико си ти писмен види се из твог коментара.

Name

борац

08.03.2015 08:40

Народ је продао јефтино своје гласове и сад наравно треба да врати властима новац, а ста су то мислили преварити власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

08.03.2015 09:55

Лупате глупости о Баји и концесијама,скоро све концесије за мале хидроелектране су дате 2005,Букејловиц дао

ОДГОВОРИТЕ
Name

само

08.03.2015 10:18

Видите ста су имали и ста знају поједини радници електро сектора....и ста народ мисли о њима ....а погледајте ста сад имају ..знањем сигурно није...вец пљацка и лоповлук !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

08.03.2015 11:08

СРПСКА КУЋА ДО КУЋЕ. ЗА ПОБЈЕДУ СРПСКЕ. РУКА РУЦИ МИ СМО СОЦИЈАЛИСТИ. РИЈЕЧ ЈЕ РИЈЕЧ. ДОКАЗАНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

08.03.2015 11:29

Овај Дјокиц има слицну немусту конструкцију реценица као и премијер Зељка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милоје

08.03.2015 12:26

Како није срамота Мила Лакића тражити поскупљење струје, а нека каже колико је пара скрцкао у Андрић Град и у зграду хидроелектране у Андрић Граду. И сад удри по народу и поскупљуј. Али тако овом народу и треба. Гласао је па нека му буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОДРИЦА

08.03.2015 13:14

Гола истина ево мин Дјокиц ниста не предузима сто се краде сљунак преко лазних папира Вода Српске и сада Петриц вади сљунак из Босне и продаје га Страбагу на трасу Свилај Одзак а то су наса богатства а мин је ту добар јер цути и ниста не предузима а то је у надлезности мин инд и енергетике а они да би избјегли процедуру додјеле концесије Воде Српске дају као цисцење корита прављење хидро централа па градња рибњака а у ствари циста експлоатација сљунка за трасу Свилај Одзак инспекција плацена полиција такодје сипа исто тако мин пољопривреде Мираниц исто тако итд итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

струја

08.03.2015 14:24

Сви су они исти не мозес им надават .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кома

08.03.2015 19:51

Ево и данас, за 8. март, имамо масовне прославе жена СНСДА-а и то све бесплатно. Докле тако, зна ли ико и одакле више?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧИТАЛАЦ

09.03.2015 07:58

Уочи општих избора у Вишеградску ХЕ примљено је 30 послушника који могу опозицији откинути по 25 гласова,сви ресурси су били 100% усмјерени у кампању СНСД-а и остварили су процентуално најубједљивију побједу у РС.Кад су вршили расподјелу добити: борачкој и дому здравља су дали по 3.000,00КМ а вишеградским спортским клубовима од 10-15.000,00 док су бањалучки клубови добили по 30.000,00КМ,чак некакви падобранци и тенисери.Кустурица је добио милион КМ да поред Андрић-града направи спортски терен а он је то потрошио у снимање филма.Само чистачица у згради ХЕ има 10 све су радне униформе скратиле изнад кољена и питај Бога која је њихова улога у тој згради. Сад у овом тренутку кад воде кампању поскупљења струје у тој установи се дешава прави циркус,јер сад најављују нова примања. Сад су на реду мужеви и жене локалних функционера СНСД-а као на примјер:муж докторице која је била на листи за парламентарну скупштину БиХ,жена директора завода за дјецу ометену у развоју,па нека баба пред пензију која је радила у Бобар осигурању итд итд.Али не лези враже,дошло је до побуне њихове омладине и активиста који су "изгинули"у кампањи.Нема шта нису обећавали у кампањи и каквим прљавштинама се нису служили а сад то долази на наплату . У Вишеграду сви осим одборника НДП-а ћуте јер послије онога Шта су урадили Којићу сви их се боје . Исток РС им је и донио побједу па можда боље нисмо ни заслужили. Поздрав из Вишеграда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

09.03.2015 11:53

Шта су урадили Којићу?