Жене мање брину о сајбер пријетњама

Жене које користе Интернет су мање забринуте о заштити против онлајн претњи у односу на мушкарце, показало је истраживање компанија Касперскy Лаб и Б2Б Интернатионал.

Информационе технологије 07.03.2015 | 09:52
Жене мање брину о сајбер пријетњама

„У стварном животу људи разумеју да је важно да буду опрезни и предузму мере да заштите своје ствари од вредности током свакодневних активности. Исто важи и онлајн. Поштовање разумних правила за безбедност на веб-у омогућава нам да значајно умањимо ризик од губитка вредних података или од тога да постанемо жртве финансијске преваре”, каже Елена Карченко, шефица за менаџмент потрошачких производа у компанији Касперскy Лаб.

Само 19 одсто жена у Европи верује да могу да буду жртва сајбер криминалаца, у односу на сваког четвртог мушкарца (25 одсто) који верују да то може да се деси. Такође, према истраживању, жене су генерално мање упознате са сајбер претњама од мушкараца. На пример, 26 одсто мушкараца и 39 одсто жена не зна шта је рансомвер; 21 одсто мушкараца и 34 одсто жена зна мало о мобилним злоћудним софтверима; 21 одсто мушкараца и 34 одсто жена нема идеју шта су експлоатишући софтвери.

Овај недостатак знања може да доведе до тога да жене обраћају мање пажње на заштиту од сајбер претњи. Када допушта другима (деци, пријатељима, колегама итд.) да користе њихов главни уређај, 32 одсто жена неће ни на какав начин заштитити податке јер „не сматра да постоји ризик”. Само 28 одсто мушкараца се понаша на исти начин. У поређењу са 9 одсто мушкараца, 12 одсто жена нема сигурносно решење на својим уређајима.

Чини се да постоји веза између познавања сајбер претњи и броја сајбер инцидената са којима се сусрећу мушкарци и жене. Према анкети, у периоду од 12 месеци више жена него мушкараца је имало инциденте са злоћудним софтверима (73 према 65 одсто), иако мушкарци чешће трпе финансијске последице (17 према 14 одсто). Обично мушкарци више троше новац на куповину посебних програма направљених за чишћење система или заштиту, док жене чешће траже помоћ од ИТ професионалаца.

Међутим, постоје неке претње са којима се мушкарци чешће сусрећу него жене: на пример, 2014. године, сајбер напади циљани на финансијске податке погодили су 54 одсто мушкараца и само 49 одсто жена. Могуће да је то због тога што су жене посебно забринуте за безбедност финансијских трансакција у поређењу са другим онлајн активностима. Тако 59 одсто мушкараца и 64 одсто жена брине о ризику да ће онлајн преваре погодити њихове банковне рачуне, док се 46 одсто мушкараца и 51 одсто жена осећа рањиво када плаћа онлајн. Поред тога, испитанице су мало више забринуте о томе да ли их неко посматра преко веб камере (44 према 39 одсто).

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар