Усвојен Закон о фискалним касама

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас, по хитном поступку, Закон о измјенама и допунама Закона о фискалним касама, чији је циљ јачање контроле у области промета и услуга посредством фискалног система.

Република Српска 06.03.2015 | 16:35
Усвојен Закон о фискалним касама

Овим законом врши се усклађивање са Законом о прекршајима, у дијелу који се односи на надлежност за изрицање мјере забране обављања дјелатности у прекршајном поступку, те се прописује надлежност Пореске управе да у управном поступку, у зависности од врсте повреде овог закона, изрекне мјеру забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана.

Усвојен је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о доприносима, којим се укупна стопа доприноса смањује за 1,4 одсто, те се умањује основица доприноса за носиоце некомерцијалних пољопривредних газдинстава са досадашњих 30 одсто од просјечне бруто плате у Српској на 20 одсто.

Усвојен је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак, којим се предлаже растерећење привредних субјеката, оснивача и власника удјела привредних друштава на начин да се ослобађа приход од дивиденде и удјела од добити од опрезивања пореза на доходак.

Парламент Српске усвојио је Нацрт закона о порезу на непокретности, којим се утврђује јединствена пореска стопа на непокретност за све јединице локалне самоуправе од 0,25 одсто, те ниже пореске стопе за непокретности које се користе директно у производне сврхе од 0,20 одсто.

Усвојен је Нацрт закона о рачуноводству и ревизији Републике Српске, који предвиђа укидање обавезе састављања и презентације полугодишњих финансијских извјештаја.

Усвојен је Нацрт закона о обавезним осигурањима у саобраћају, којим се као новина уводи постепена либерализација цијена обавезног осигурања од одговорности за возила.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт закона о одгођеном плаћању пореског дуга, којим је предвиђено одгађање плаћања пореског дуга једнократно најдуже до годину дана и у једнаким мјесечним ануитетима најдуже до 60 мјесеци.

Усвојен је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јединственом регистру финансијских извјештаја Српске, ради усклађивања са новим законом о рачуноводству и ревизији Српске.

Парламент Српске усвојио је Нацрт закона о роковима измирења новчаних обавеза, којим се уређују рокови измирења новчаних обавеза између привредних субјеката међусобно, као и јавног сектора и привредних субјеката.

Усвојен је Нацрт закона о порезу на добит, који треба да обезбиједи ефикаснију и потпуну примјену закона, с циљем унапређивања стања у области пореза, што подразумијева раст финансијске дисциплине и континуитет прихода по основу пореза.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о здравственој заштити, који предвиђа уважавање иницијатива за увођење мреже здравствених установа, нових здравствених установа, те додатног финансирања домова здравља од локалне самоуправе.

Усвојен је Нацрт закона о адвокатури Републике Српске, којим се уређују организација адвокатске службе, начин и облици рада адвоката, права, обавезе и одговорности адвоката, стручних сарадника за правне послове и адвокатских приправника, те надлежности Адвокатске коморе Републике Српске.

Овим нацртом закона предвиђено је да висину награде и накнаде адвокатима који су ангажовани за одбрану по службеној дужности утврђује Влада Републике Српске, на приједлог министра правде.

Усвојен је Нацрт закона о фискалној одговорности, којим је предвиђено оснивање фискалног савјета Републике Српске, као независног органа који оцјењује кредибилитет фискалне политике.

Парламент Српске усвојио је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о инвестиционим фондовима, којим се одређује да се затворени инвестициони фондови требају трансформисати у отворене инвестиционе фондове у року од три године од дана ступања на снагу овог закона.

Нацрти закона упућени су у јавну расправу у трајању од 60 дана. За обављање јавне расправе задужена су ресорна министарства која о томе треба да доставе извјештаје парламенту Српске.

Предсједник парламента Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је рад седме посебне сједнице парламента Српске.

Коментари / 0

Оставите коментар