Свемирски отпад пријети планети

Најновија експлозија у свемиру поновно је отворила питања о великој количини отпада који сакупљамо у атмосфери.

Свијет 06.03.2015 | 13:05
Свемирски отпад пријети планети

Сателит америчких вазухопловних снага стар 20 година експлодирао је у свемиру и избацио нова 43 отпадна комада у Земљину орбиту.

Иако је сателит због изненадне промене у температури експлодирао још 3. фебруара, надлежни у Свемирској команди ваздухопловних снага вест су објавили тек ових дана. Тврде и да приликом експлозије остали активни сателити нису били угрожени.

Реч је о метеоролошком сателиту, који су лансирали 1995. године и без прекида је радио све до тада. Научници још истражују како је тачно дошло до експлозије једног од најстаријих сателита који је контстантно слао податке на Земљу. У орбити је још шест таквих сателита, а следеће године требало би да се лансира и седми.

“Пошто више нисмо користили његове податке, минимално ћемо осетити губитак. Једино по чему се овај догађај разликује од других је тај што је овде била реч о сателиту који је још био у функцији” изјавили су из америчких ваздухопловних снага.

Најновија експлозија у свемиру поновно је отворила питања о великој количини отпада који сакупљамо у атмосфери.

Од Спутника 1, првог објекта који су Совјети лансирали у свемир пре 53 године, у Земљиној орбити накупило се на стотине хиљада отпадног материјала. Углавном је реч о остацима старих ракета, напуштених сателита и шрапнела са пројектила, који круже око наше планете.

Постоји чак 22.000 објеката који су довољно велики па их научници прате са Земље и још стотине хиљада комадића који би могли да представљају проблем људима на путу у свемир. Чак и астронаути у Међународној свемирској станици с времена на време морају да маневришу како би избегли судар са отпадом.

Количина отпада у орбити значајно се повећала 2007. године након кинеског тестирања антисателитских пројектила. Након тог теста, према неким проценама, оставили смо нових 150.000 отпадног материјала.

Велики проблем представљају и несреће попут ове, које је готово немогуће предвидети, а након којих у свемиру остаје нова гомила отпада. Један такав био је судар америчког Иридијума и нефункционалног руског сателита 2009. године.

У последње време све више научника јавно говори о овом проблему и смишљају решења како да очисте свемир.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

кк

06.03.2015 12:07

Ма није ово ништа какав ми отпад имамо овдје !

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

06.03.2015 12:52

Развијене земље не би смјеле да одлазу отпад у свемир.Покварене сателите и отпад нека врате у своје земље.Нико им није дао право да горе раде сто хоце.Исто вази за Артик и Антартик као и оцеане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

06.03.2015 12:59

Људска врста ће сама себе уништити. Тако јој је грах пао.

ОДГОВОРИТЕ