Србија: Укинут црвени метеоаларм

Обилне падавине у целој земљи, али за сада без озбиљнијих последица. Нормализовано снабдевање струјом за око 50 хиљада људи у Лозници, Крупњу и Љубовији.

Србија 06.03.2015 | 09:20
Србија: Укинут црвени метеоаларм

Шеф сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да и поред обилних падавина и пораста водостаја нема разлога за панику.

Због обилних падавина у целој земљи, јутрос је нешто повољнија ситуација, па тако јужно од Београда није више на снази црвени, него наранџасти метеоаларм.

У сливу Западне Мораве проглашена је ванредна одбрана од поплава, док су за пробијање редовних граница одбране спремни и у Ваљеву. На делу Тамнаве уведена је ванредна ситуација. Сава је у порасту, али не прети изливање.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је за РТС да нема места за панику грађана због појачаних падавина у Србији, а посебно када се ради о подручју Обреновца.

"Посебно апелујем за житеље Обреновца. Терен смо обишли, снимали из ваздуха и нема разлога да било кога обмањујемо, нисмо то радили ни у мају. Нема места паници, не може се ова ситуација поредити са мајском", рекао је Марић.

Он је додао да је ноћас највише био угрожен шабачки крај, да је најважније да није било жртава и да је 27 особа евакуисано из Коцељеве.

Марић је објаснио да се ради о небрањеном делу и да је у питању плављење које се дешава када дође до обилнијих падавина,

"Данас је мирнији дан у односу на ноћ, али ћемо до суботе бити у режиму пуне приправности. Нема опушања и у потпуној смо мобилности и будности", казао је

Марић, који је рекао и да је примећен озбиљнији однос локалне самоуправе, будући да се много више превентивно ради на чишћењу канала.

Он је додао и да је у Коцељеви било проблема са евакуацијом и да ће се и због тога у мају приступити изменама Закона о ванредној ситуацији.

Оштећена контактна мрежа на железници

Функционисање железничког саобраћаја на барској прузи изузетно је отежано, јер су ноћас велике снежне падавине на неколико места оштетиле контактну мрежу.

Због тога је и воз из Бара каснио шест сати, саопштавају железнице Србије. Контактна мреже оштећена је и на нишкој прузи па је саобраћај преусмерен преко Мале Крсне.

Стручне службе "Железница Србије" читаву ноћ и јутра су биле на терену и настоје да у најкраћем року поправе оштећења контактне мреже на овим деоницама, али и да у складу са могућностима организују саобраћај.

Због снега у ужичком крају обустављен је саобраћај за теретна возила преко Златибора, Кадињаче и у другим вишим пределима. Током јучерашњег дана и вечери било је проблема са снабдевањем струјом.

Због грања и делова дрвећа који су због влажног снега пали на коловозе, у Расинском Округу у прекиду су саобраћајнице Александровац - Митрово Поље и Брус Витково.

Возила се преусмеравају на алтернативне путне правце.Од јутрос се ради на чишћењу и оспособљавању путева.

Извор: РТС


Коментари / 0

Оставите коментар