Врбас премашио коту редовне одбране

Због падавина, водостаји река Врбас и Врбања су у благом порасту, а у вишим пределима бањалучких сеоских месних заједница формиран је снежни покривач, речено је Срни у Градској управи Бањалука.

Република Српска 05.03.2015 | 09:12
Врбас премашио коту редовне одбране

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, у 8.00 часова водостај Врбаса у Делибашином селу износио је 276 центиметара, чиме је премашена кота редовне одбране од поплава, рекао је Срни портпарол Републичке управе Цивилне заштите Жељко Стојановић.

Стојановић је истакао да река Уна и Сана у Новом Граду и Приједору бележе пад за двадесетак центиметара.
Он је навео да на југу Републике Српске пада киша, а у осталим деловима снег, и да се у току сутрашњег дана очекује наставак падавина.

Водостај Врбање јутрос у 8.00 часова износио је 132 центиметра.

Снег је, према јутрошњим подацима са терена, највиши у Стричићима - од 10 до 15 центиметара.
Од пет до десет центиметара снега пало је у сеоским месним заједницама Агино Село, Рекавице, Кола, Бронзани Мајдан и Стратинска.

Надлежне градске службе су на терену, прате стање и по потреби интервенишу тамо где је неопходно.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода - време у Бањалуци данас ће бити облачно са обилном кишом, ујутро са сусњежицом. Током дана у брдовитим пределима шире регије очекује се формирање снежног покривача, а у нижим пределима поподне и увече.

Укупна количина падавина на подручју Бањалуке биће од 40 до 70 литара по метру квадратном.

Из Одсека за Цивилну заштиту Градске управе града Бањалука, због најављених обилнијих падавина, позвали су становништво на опрез и предузимање превентивних мера заштите и спасавања, посебно у насељима уз речне и бујичне водотокове.

Свим надлежним градским службама наложена је максимална приправност за деловање у случају потребе и евентуалног изливања бујичних потока и већих сњежних падавина.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сиригојно

05.03.2015 11:13

Кад за Бањалуку казете измедју 40-70л по м2 ви везе немате...мислим на метереологе...није исто 40л/м2 и 70л/м2 разлика је огромна...везе немате само лапрдате а ево киса данас, управо сад и не пада...

ОДГОВОРИТЕ