Њемачки "жути картон" премијеру Ципрасу

Из Немачке стижу оштре реакције на изјаву грчког премијера Алексиса Ципраса да Шпанија и Португал ремете преговоре Грчке са Бриселом.

Свијет 02.03.2015 | 17:30
Њемачки "жути картон" премијеру Ципрасу

Представник министра финансија Немачке Волфганга Шојблеа, Мартин Јегер, рекао је да је Ципрас прекршио основна правила у односима измеду 19 чланица Еврозоне.

"Поводом коментара овог викенда у Атини, везаних за Шпанију и Португал, могу да кажем да према европским стандардима они представљају веома неуобичајен фаул, речено фудбалским жаргоном. То се не ради у Еврогрупи. Тако се не раде ствари", рекао је Јегер.

Европска унија саопштила је да покушава да посредује у тињајућем спору између Грчке и њених партнера у еврозони - Шпаније и Португал, након што је грчки премијер Алексис Ципрас оптужио те две земље да ремете преговоре Грчке са Бриселом о продужењу финансијске помоћи.

"Говоримо о свим укљученим учесницима, како би се обезбедило јединство међу државама ЕУ, посебно свих држава ЕУ чланица Еврозоне", рекла је представница Европске комисије Мина Андрејева на редовној конференцији за новинаре.

Мадрид и Лисабон су, како је она рекла, уложили званичну жалбу Европској комисији због коментара Ципраса који је притисак Шпаније и Португал током преговора о четворомесечном продужењу пакета помоћи Грчкој.

"Истичемо значајну посредничку улогу Комисије у том процесу, што значи да подижемо мостове и доводимо све стране заједно", рекла је она.

Ципрас је у суботу оптужио Шпанију и Португал да предводе конзервативну заверу у рушењу његове левичарске владе, у страху од сопствених радикалних снага пред изборе ове године.

Ципрас је, такође, одбацио критике да је Атина извела одступање како би осигурала финансијску помоћ од Еврозоне, пренео је Ројтерс.

У говору у својој странци Сириза, Ципрас је оптужио Мадрид и Лисабон за заузимање тврде линије у преговорима, који су довели до тога да Еврозона прошле седмице продужи пакет помоћи Атини на наредна четири месеца.

"Наишли смо на осовину сила као противника, предвођену владама Шпаније и Португала, које су из очигледних политичких разлога, покушале да целокупне преговоре доведу до ивице", рекао је Ципрас, који је 25. јануара победио на изборима.

"Њихов план је био да исцрпу, оборе или доведу нашу владу до безусловне предаје пре него што наш рад почцне да доноси продове и пре него што грчки пример изврши утицај на друге земље. И углавном пре избора у Шпанији", рекао је Ципрас.

Шпански премијер Маријано Рахој позвао је јуче грчког премијера Алексиса Ципраса да се "уозбиљи" у погледу привреде своје земље, која је у дужничкој кризи.

"Ми нисмо одговорни за незадовољство радикалне грчке левице која је обећала Грцима оно што је знала да неће моћи да испуни", рекао је Рахој, одговарајући на Ципрасову изјаву да притисак Шпаније и Португала има "уцењивачки карактер", преноси АФП.

Рахој је, такође, казао да је Шпанија помогла Грчкој са више од 26 милијарди евра, иако је и сама у финансијској кризи, наводи АП.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дивља јабука

02.03.2015 20:13

Многи у ЕУ никако да схвате да су ту да слушају а не да размишљају и жале се.

ОДГОВОРИТЕ