Економске мјере не доносе ништа

Коментаришући сет реформских закона Владе Републике Српске у емисији БН радија ПУЛС НАРОДА, економиста Светлана Ценић је рекла да се више надала, те да се у задњих девет година експериментисало у домену директних пореза тако да су, каже Ценићка, и привреда и становништво слуђени, а сада и општине новим законом на непокретности.

Република Српска 28.02.2015 | 13:42
Економске мјере не доносе ништа

Светлана Ценић је истакла да честе измјене фискалне политике доводе до несигурности. Нико не зна шта ће бити сутра што директно утиче на динамику отварања и затварања фирми и запошљавање. Кад је ријеч о закону о порезу на добит сад се тек уводи категорија трансферних цијена које је Ценићка покренула још 2005. године када је Бирач био у питању и све оно што је изнесено из ове државе.

Порез на добит остаје десет посто. Ако говоримо о владавини социјалдемократије бар у Републици Српској, питање је да ли десет посто треба примијенити баш свима, каже Ценићка.

Светлана Ценић се осврнула и на Приједлог Закона о измјенама и допунама закона о фискалним касама који предвиђа ослобађања за одређене категорије на шта је она указивала и раније, јер фискалне касе нису постигле очекивани ефекте у виду повећања прихода. Десило се да је дошло до затварања радњи и богаћења оних који су вршили дистрибуцију фискалних каса.

Говорећо о приватизацији, Ценићка је истакла да је главни циљ био извући профит, оставити дугове. Због тога, каже она, залаже се за увођење пореза на непродуктивну имовину и то да он буде драстичан.

Ценићка је у емисији БН радија ПУЛС НАРОДА, прокоментарисала и оцјену врло ниског кредитног рејтинга БиХ, истичући да лошији кредитни рејтинг значи и теже долажење до новца. Осим тога БиХ је презадужена земља, при чему, каже она, Република Српска је у тежој ситуацији него Федерација БиХ.

(БН ТВ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

дивља јабука

28.02.2015 13:42

Док год буде слободан увоз свега, овдје неће бити никакве производње. Док год народ буде бирао власт које неће ред у држави, овдје неће бити никакве производње. Све ће и даље пропадати. И треба тако. Што сте тражили и изгласавали, то сада и кусајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

28.02.2015 14:18

Ценичка, не треба бити еxперт за ово стање у Српској и БИХ. Таква је ситуација у целом региону. Надам се да ће Ваше стручно знање препознати и у ЕУ а и шире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деСертер

28.02.2015 15:52

Регион је закаснио ни Ценићка им више неможе помоћи а ЕУ можда и могне спаси.

Name

мики

28.02.2015 21:31

Јак струцњак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина је и ружна и тужна

28.02.2015 21:59

Кад инжењери, који су уствари једини способни овдје покренути некакву производњу, буду највише утицали на то како ће бити организована ова назови држава, онда ће овдје кренути набоље. До тада, сретно било свим овим економистима, правницима , социолизима и политиколозима, да се врте у круг до бесвијести. Све знају, само опанка направити не знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

01.03.2015 09:06

Власт у РС, то јест СНСД-а је велико ниста, нису ми јасни они који од њих оцекују да несто ураде за народ.Они само раде за себе и своје рацуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

02.03.2015 11:44

КОЛИКО ОВА ВЛАСТ ВОДИ БРИГУ О РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ. НЕ МИСЛЕ ОНИ НИ НА СВОЈУ ДЈЕЦУ. ДЈЕЦА ИМ НЕЋЕ ИМАТИ ШТА КРАСТИ ЈЕР СУ ИМ РОДИТЕЉИ СВЕ ПОКРАЛИ. КАКО ЋЕ ДА ПРЕЖИВЕ ДОДИКОВИ, ШПИРИЋЕВИ, ШКРБИЋЕВИ, ДАВИДОВИЋЕВИ, ГАВРАНОВИЋЕВИ, РАДОЈПЧИЋЕВИ УНУЦИ. СВЕ ПО НАМА ЈАДНИ СМО МИ.

ОДГОВОРИТЕ