Њемачка се плаши Путина:Меркел јача војску, спрема се хаос?!

Немачки министар одбране Урсула фон дер Лајен најавила је јачање оклопних јединица Бундесвера, јавили су немачки медији.

Свијет 27.02.2015 | 14:37
Њемачка се плаши Путина:Меркел јача војску, спрема се хаос?!

Медији су указали на то да је Урсула говорила о средњорочним циљевима не наводећи притом ни временски, ни финансијски план.

– Безбедносно окружење се од кризне 2014. године јасно променило – рекла је Фон дер Лајен, преносе медији.

Она је ових дана дала знак за “старт” за израду нове стратегију одбране Немачке, односно, “Беле књиге” Бундесвера, у којој би на ново требало да буде дефинисан однос према Русији, писала је немачка штампа.

Фон дер Лајен је на првом скупу о новој “Белој књизи” рекла да руски однос према Украјини у основи мења сигурносну архитектуру Европе и да Немачка, како се наводи, без илузија мора да нађе примерени одговор на политику руског председника Владимира Путина.

Она је оценила да се не може очекивати да се у новој “Белој књизи” Бундесвера Русија означи као у старој из 2006. године, када је била оцењена као експонирани партнер са којим се тежи тесном партнерству како у Европској унији (ЕУ), тако и у НАТО.

Експерти кажу да би за Бундесвер то значило да се у будуће неће оријентисати само на иностране војне мисије, већ ће се поново јаче ангажовати за заштиту и одбрану територије, чланица НАТО.

Нова “Бела књига” ће, како наводе медији, бити усмерена и на друге промене и сценарије претњи, које пре десет година нису постојали, у шта спадају питања терористичке милиције “Исламска држава“, “сајбер-напада”, промене климе и “борбе за природне ресурсе”.

Нова “Бела књига” Бундесвера би требало да буде спремна после НАТО самита следеће године, преносе медији.

(Телеграф.рс / Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Страх

27.02.2015 16:29

Обицан Швабо се боји Русије висе него ицега. Дједови су им прицали ста знаци кад Рус упадне. Меркелова то добро користи да збије редове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

касно

27.02.2015 16:51

Драга Меркелице.Не губи џаба вријеме за свог зивота немас сансе ни да се примакнес цару Путину,ни по снази,а и памети.Боље ти је како се вец хвалис да кувас руцак свом музу и даље настави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свабо

27.02.2015 17:52

Док ме овако плацају не идем никуд из Њемацке.

Name

Бизмарк

27.02.2015 17:16

А ко дозволи Њемачкој да опет има оружане снаге? Једини начин да се Њемачка економија ослаби. Да бацају паре на војну опрему и идеје о новом четвртом Рајху. Досадило им живјети у изобиљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаја

27.02.2015 21:01

Мора се испунити бозија ријец.поцело је то давно на многим пољима ово је све јос увјек мало затисје пред велику буру која нам претстоји у скорој будуцности.ово сто написах це само мали број разумети ста хоцу реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

28.02.2015 23:21

Несто се не сјецам да је Русија некад напала Њемацку....мозда се сјецају осветницког похода 45 е али то су дебело заслузили

ОДГОВОРИТЕ