Одзвонило јаким шпоретима и ринглама

У ЕУ више није могуће купити шпорете који троше много струје, као ни јаке рингле и кухињске напе.Ради се о Уредби Европске комисије о примјени директиве о еко-дизајну, чији је циљ смањење потрошње електричне енергије у домаћинствима.

Свијет 23.02.2015 | 13:24
Одзвонило јаким шпоретима и ринглама

Према процјенама Комисије, потрошња струје која се може приписати шпоретима, ринглама и кухињским напама износи 755 петаџула (ПЈ) по домаћинству.

Европска комисија процјењује да се провођењем ове директиве до 2020. године може уштедити око 27 ПЈ по домаћинству, што је еквивалент потрошњи два милиона домаћинстава.

Одбацивањем" растрошних" и кориштењем енергетски ефикаснијих уређаја, рачун за струју могао би бити мањи за 50 евра годишње по потрошачу, сматра Комисија.

У припреми нових правила судјеловали су и водећи произвођачи апарата попут "Боша", "Филипса" и других фирми.

Уређаји који су се затекли у складиштима у тренутку ступања на снагу нових правила моћи ће се продавати до истека залиха.

Нова директива изазвала је критике да је ријеч о још једном непотребном администрирању европске бирократије, а сличних тонова било је и прошле године када је ограничена снага усисивача.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сирогојно

23.02.2015 12:48

Е сад це те спорете код нас пребацит да продају те залихе,ми смо и онако тотални расипници...хехе има се мозе се ..хехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак мата

23.02.2015 17:00

И јаки усисивачи не иду више а и оне нормалне сијалице него лед и друге шпарне а срећа Босна је близу па има свега тамо.

ОДГОВОРИТЕ