Шта крије статуа Буде стара миленијум?

Научници из Холандије скенирали су статуу Буде и у њој пронашли мумифициране остатке монаха, преноси “Даилy маил”.

Свијет 23.02.2015 | 08:02
Шта крије статуа Буде стара миленијум?

Ерик Бруин, стручњак за будизам, водио је истраживање којим је утврђено да мумија припада будистичком мајстору Лиућуану који је живео у 11. или 12. веку нове ере.

Скенирање и ендоскопија су обављени у медицинском центру Меандер у Холандији, под надзором стручњака из музеја Дрентс.

Међутим, није објављено на основу чега је откривен идентитет монаха.

Научници су и пре скенирања сматрали да се у статуи налази мумија, али су сада открили и да су органи уклоњени из тела.

Свици папира са текстом на кинеском језику пронађени су у шупљинама где су се некада налазили органи.

Научници сматрају да се ради о посебној врсти жртве - самомумификацији.

Ова статуа је први пут напустила Кину да би била изложена и испитана у Холандији, а затим ће бити изложена у Будимпешти до маја.

Процес самомумификације

Током самомумифицирања, монах би се првих 1.000 дана подвргао посебној дијети која се састојала само од семенки и орашастих плодова, и имао појачану физичку активност како би се решио масноћа у телу.

Следећих 1.000 дана јео би само кору дрвета и корење и пио отрован чај од дрвета Уруши које изазива повраћање и дехидратацију и убија све организме који могу да узрокују распадање тела након смрти. На крају, после шест година мучних припрема, монах би се закључао у камену гробницу и потпуно мировао у пози лотоса.

Његова једина веза спољним светом би му тада била цевчица за ваздух и звоном, којим би сваког дана зазвонио како би људи знали да је још жив. Када монах престане да звони, цевчица се вади и тело оставља у запечаћеној гробници наредних 1.000 дана.

Када прође тих хиљаду дана, гробница се отвара како би се видело да ли је самомумификација успела. Уколико је тело очувано, премешта се у храм и обожава.

Извор: Даилyмаил/Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар