Обилазницу граде 25 година

Први радови на изградњи саобраћајнице, која би требало да растерети Београд од теретњака почели су још новембра 1990. Крај радова се не назире, све зависи од обезбеђивања финансијских средстава.

Србија 19.02.2015 | 18:12
Обилазницу граде 25 година

Безмало четврт века траје изградња обилазнице око Београда, а крај радова се још не назире. Надлежни чак не могу да дају ни процену када би саобраћај могао да буде пуштен овим путним коридором у целој дужини, јер, како кажу, "завршетак комплетне обилазнице зависи од обезбеђења финансијских средстава".

Неимари имају рок да овог лета заврше радове започете на петљи Батајница и од петље Добановци до моста на Сави, где се гради траса до пуног профила. А потом следи изградња друге половине ауто-пута на осталим деловима обилазнице, као и конструкције моста изнад Саве.

Изградња обилазнице око Београда почела је новембра 1990, али је убрзо и обустављена.

"Изградња обилазнице зависила је од прилива финансијских средстава и била је прекидана због санкција, бомбардовања, хиперинфлације... ", објашњавају у "Путевима Србије".

"Неки објекти, већ изграђени, били су током бомбардовања знатно оштећени па је било потребно да се санирају".

До 2010. од Добановаца до петље Орловача завршен је полуауто-пут и пуштен је у саобраћај, а у наредне две године једна половина петље Орловача и тунела Стражевица, као и пун профил ауто-пута од петље Батајница до петље Добановци.

За протекле скоро две и по деценије, грађевинци су успели да заврше сектор А, од петље Батајница до петље Добановци у пуном профилу ауто-пута и секторе Б1 - Б5, од петље Добановци до тунела Стражевица као полу-аутопут.

Преостало је да се заврши петља Батајница, где су радови у току. Уговорени рок завршетка радова је 1. јул ове године. Такође, део од петље Добановци до моста на Сави, до пуног профила ауто-пута. И овде је очекивани рок лето 2015.

ДАЛЕКО ЈЕ ПАНЧЕВО

А онда следе радови на другој конструкцији моста на Сави, секторима од моста до тунела Стражевица, као и од тунела до петље Бубањ поток. Коначно и сектор Ц од Бубањ потока до Панчева.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЈА

19.02.2015 17:36

25 Година???Па није нас много!Има и горег!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

19.02.2015 18:00

Требају узети праву фирму има једна газда је из околине Лактаса а фирма се зове Ниско градња ови би то скарабудзили за двије године јест да би било скупље

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

19.02.2015 21:11

Бањалука гради 3 километра транзита 35 година и јос га није направила

ОДГОВОРИТЕ
Name

предлог

19.02.2015 22:34

Дајте којем Бајином куму и има све да вас обидје и да се сви ко.људи уградите а ако остане виска пара и ово мало обилазнице це да заврси

ОДГОВОРИТЕ