Ново задужење Српске: 70 милиона за аутопут

Приједлогом одлуке о измјени и допуни Одлуке о давању сагласности за издавање гаранције Републике Српске за кредитно задужење предузећа "Аутопутеви Републике Српске" код Европске банке за обнову и развој према пројекту изградња ауто-пута Бањалука-Добој, предвиђено је повећање задужења за 35 милиона евра.

Република Српска 18.02.2015 | 18:45
Ново задужење Српске: 70 милиона за аутопут

Помоћник министра финансија Републке Српске Биљана Богићевић рекла је да је раније донесена одлука предвиђала давање сагласности на задужење у износу од 150 милиона евра.

Није ријеч о непредвиђеном повећању трошкова које је настало при имплементацији пројекта, већ о планираној укупној вриједности пројекта, кажу у Министарству финансија. У вријеме уговарања зајма са ЕБРД било је познато да је укупна вриједност пројекта 185 милиона евра, а због већег зајма, ЕБРД је у почетку одобрио мањи износ зајма од 150 милиона евра, објаснила је помоћник министра финансија, Биљана Богићевић у вези са новим задужењем за изградњу дионице ауто-пута од Бања Луке до Добоја. У СДС-у сматрају да то није ништа ново и неуобичајено за досадашњу власт.

Наставља се по старом, доносе се одлуке о задужењима без озбиљних образложења, атаква је и одлука о задужењу за додатних 70 милиона марака за радове на аутопуту, каже Миланко Михајлица.

Власт се није изјашњавала о поменутим задужењима, али јесте о томе што че, између, осталог И кроз кредитно задужење платити 26,6 милиона КМ на куповину зграде површине 9.000 квадрата у Источном Сарајеву за смјештај представника Републике Српске у институцијама БиХ.

Неће се задуживати само за аутопутеве. Приједлогом одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Развојној банци Савјета Европе предвиђено је и задужење од додатних 18 милиона евра за затварање колективних центара.

БН ТБ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

дејанпд

18.02.2015 18:01

Па и ЕБРД-у је у интересу да се задузују, а најлаксе је на путевима мазнути лову, то је вец стари испробани рецепт, ста мислите засто ДНС не да ресор саобрацаја вец висе од 10 година? Сјетите се само цијене километра аутопута Бањалука-њива поред Саве код Градишке. Треба видјети колико су зарадиле фирме од пројеката, ревизије пројеката, израда студија изводљивости итд, те ко су власници истих, па онда и остало. Наравно, немате невладин сектор, немате независне ревизоре, тузиластво, ...нема морала...дакле "дивљи запад" - ко брзе потегне...то је сустина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

путник

18.02.2015 19:01

Бас тако. Недавно сам исао аутопутем БЛ Градиска. Као фол нов, а вец се назире пропадање. Рупе. Могу замислити који је квалитет и дебљина асфалта. Ал доце маца на вратанца, а цица на колица

Name

јевто

18.02.2015 21:06

Ово нема нигдје

Name

ссс

18.02.2015 18:22

Бозе драги хоце ли се некада процитати да се отвара нека фабрика да се треба народ и омладина запосљавати ко це вам возити по тим ауто путевима када народ нема хљеба да једе а да има да воза ауто а у ствари имају гузоњини синови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БоМба

18.02.2015 19:38

Граде пут биједе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мук

19.02.2015 08:24

Боље да праве дионице аутопута који це доносити профит типа Брцко Бијељина или Бијељина Кузмин, исплатице им се сигурно, павловица мост је цист доказ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дривер

19.02.2015 10:28

Ипак мислим да ће се, ако се и кад ово заврши и поставе наплатне кућице, већина преусмјерити на правац преко Теслића и Борја..

ОДГОВОРИТЕ