Хан: Дајте доказе да су медији угрожени

Европски комесар Јоханес Хан изјавио је да је свестан оптужби за кршење слободе медија у Србији, али да такве тврдње треба поткрепити доказима.

Србија 16.02.2015 | 22:59
Хан: Дајте доказе да су медији угрожени

"Већ сам више пута чуо да се говори о кршењу слободе медија у Србији и увек питам за доказе, јер гласине нису довољне", рекао је Хан групи новинара у Бриселу.

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу рекао је да је чуо за извештај Репортера без граница о погоршању медијске ситуацује у Србији, али да му није јасно на основу чега је донесен такав закључак.

"То није никакав доказ. Морам да погледам по којим критеријумима они праве те своје процене", истакао је комесар.

Хан је похвалио споразум о правосуђу парафиран прошле недеље током бриселског дијалога о нормализацији Београда и Приштине, као и јучерашњи одлазак премијера Србије Александра Вучића на инаугурацију преседнице Колинде Грабар Китаровић у Загреб.

"То даје веома позитиван сигнал о помирењу и напорима на изградњи заједничке будућности, јер то је оно што нас очекује", истакао је европски комесар.

Хан је рекао да у Бриселу често наглашавају негативне тенденције, али да он верује да се не смеју испустити из вида позитивне ствари које је поменуо.

Хан ће сутра посетити Скопље и Приштину и разговарати с тамношњим политичким руководством.

Премијер Александар Вучић и комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан недавно су се састали у Бриселу након што је Ханова портпаролка Маја Коцијанчич у два наврата критиковала премијера и владу, први пут због оштрих речи упућених Балканској истраживачкој репортерској мрежи (БИРН), која се делимично финансира средствима ЕУ, а други пут због односа према омбудсману Саши Јанковићу.

Вучић и Хан су после састанка рекли да су се сагласили да су недавне несугласице између Београда и Брисела изглађене.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

дивља јабука

16.02.2015 22:29

Па зар и ти Хане Бруте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

либеро

16.02.2015 22:45

Мислим да је идеја о Закону о јавном реду и миру највјероватније потекла из Београда.

ОДГОВОРИТЕ