Протести против Ердогана

У неколико градова хиљаде људи марширало је носећи транспаренте са натписима којима се тражи секуларни и на науци базиран образовни систем. Најмање 10 особа ухапшено у пет градова Турске због организовања бојкота.

Свијет 14.02.2015 | 08:23
Протести против Ердогана

Стотине ђака и наставника широм Турске бојкотовали су наставу у знак протеста због све већег верског садржаја у настави, а полиција је у Измиру употребила водене топове како би растерала хиљаде окупљених на протестном маршу, јавиле су западне новинске агенције.

Асошијетед прес преноси извештаје по којима је најмање 10 особа ухапшено у пет градова Турске због организовања бојкота.

АП наводи да је у неколико градова хиљаде људи марширало носећи транспаренте са натписима којима се тражи секуларни и на науци базиран образовни систем.

Неки ученици су током бојкота посећивали музеје науке или предавања.

Ројтерс наводи да је бојкот организовао синдикат наставника и удружења мањинске алевитске заједнице.

Заговорници световних традиција у Турској тврде да председник Реџеп Тајип Ердоган гради образовни систем више фокусиран на исламско учење, како би остварио циљ одгајања “побежних генерација”, преноси америчка агенција, додајући да је Влада последњих година ублажила забрану ношења марама на глави и повећала број верских школа и часова.

Ројтерс извештава да су делови неких школа одузимани као би се направило више места за ученике верских школа “Имам Хатип”, за које се залагао Ердоган, а у којима дечаци и девојчице похађају одвојено наставу.

Британска агенција наводи да је у те школе уписано близу милион ученика, у односу на 65.000 колико је их је било када је на власт 2002. дошла Ердоганова Партија правде и развоја (АКП).

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кале

14.02.2015 10:22

Западна пропаганда , завади па владај.

ОДГОВОРИТЕ