Да ли посао конобара одлази у прошлост?

Са новитетима у кулинарству долазе и новитети у ресторанском пословању. Чини се да ће посао конобара завршити на гробљу послова и да ће вас у будућности послуживати иПад.

Свијет 12.02.2015 | 21:35
Да ли посао конобара одлази у прошлост?

Неки ресторани имају у плану да на столове инсталирају иПад уређаје путем којих ће муштерија моћи да наручи јело и пиће које жели и да га ту и плати, без потребе да се уопште обрати конобару, преноси "Лифепресс магазин".

Широм САД ће сљедеће године бити око 1.860 "Апплебее" ресторана и грилова где ће људи моћи наручивати храну на овај начин, па чак и одиграти игрице или потражити други ресторан или нову занимацију у граду.

Развој
Познатији ресторани у свијету користе таблет уређаје да би боље организовали посао, водили рачуна о резервацијама, распореду сједења, организацији посла, конобара па и наруџби.

Уређај назван Престо дизајниран је за ову намјену. То је врста цхецк-ин киоска (пријави се и наручи). Приђете столу изаберете јело и пиће са менија и директно платите путем услуге е-банкарства, па сачекате да вам донесу оно што сте наручили.

Ипак, у ресторанима који су увели ову услугу негирају угроженог конобарског посла. Наиме, ствари ће свакако бити убрзане и олакшане (што може отворити простор за смањење броја радника), али неко ту храну ипак треба однијети до муштерије.

Они економичнији сматрају да цијена увођења ове услуге се може исплатити временом смањењем броја радника. Међутим, многи тврде да се то неће догодити, да ово није још један покушај у историји да машине замијене људе. У "Апплебееу" тврде да неће мијењати број радника када уведу овај систем.

Овај систем наручивања се већ одавно шири по Кини. Међутим, док неки људи одобравају тренд, други негодују.

Власници ресторана се бране и говоре да им је ово увелико олакшало и убрзало посао, што има и мого добробити по саме муштерије. Они тврде да ће то постати још једно од корисних алата у ресторанском пословању. Оно подразумијева и лакше мијењање менија, понуде, више детаља о самом јелу које наручујете, а неки размишљају и о видео-понуди хране у менијима.

Док једни прихватају тренд и чекају сатима пред ресторанима за слободно мјесто или данима за резервацију, другима се идеја не допада. Сматрају да повлачи много неугодних ствари и питања.

Они сматрају да су ресторани ту да у миру једемо и уживамо у храни, а не да играмо игрице. Такође, не користе сви иПад уређај, можда ће се неки теже сналазити, а поставља се питање и шта је са онима који воле тај "људски дио", разговор са конобарем, присност, љубазност као дио услуге.

Међутим, покренута је и прича о могућој крађи менија, па ови уређаји морају да имају и систем против крађе, који може да кошта неколико хиљада долара. Да ли ће то довести до повећања цијена у тим ресторанима, отуђења људи, забуне у наруџбама, ако систем падне?

Чак и ако се овај систем прошири, вјерујемо да ће многи ресторани остати вјерни традицији, јер засад није видљива нека велика уштеда. Али, ко зна шта доноси будућност.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Не разумем

13.02.2015 07:59

Ко це доностити храну и пице посетиоцима ресторана? ИПад?

ОДГОВОРИТЕ