"Ко нема да подмити, нема лијечења"

Угледни словачки лекар опште праксе Петр Липтак натоварио је себи на врат полицијску истрагу, кривичну пријаву и лавину огорчених мејлова искреним речима за једну од словачких телевизија које су шокирале Словаке: ако нема пара да ми да поклон, нема лечења.

Регион 12.02.2015 | 18:20
"Ко нема да подмити, нема лијечења"

"Ја од својих пацијената примам поклоне. Сваке године примим у виду поклона око 5.000 евра. Нас живот тера на то да морамо да примимо било какву помоћ, пре свега финансијску", казао је телевизији Липтак.


Лекар је додао да му новац најчешће дају сиромашни пацијенти, али да узима и другачију врсту поклона, а на питање ТВ Маркиза да ли му је непријатно да узима новац од сиротиње, која је то већ платила преко јавног осигурања, кратко је одговорио: није уопште - зато што ми је новац потребан.

"Ако неко нема паре да подмити, али не бих то називао тако, већ суфинансирање, онда једноставно нема среће. Нема лечења", казао је отворено лекар.

Тако јавно одобравање корупције у здравству изазвало је у Словачкој шок, а од Липтака се дистанцирала Лекарска комора, политичари су поднели против њега кривичну пријаву, а истрагу су повели и полиција и тужилаштво због основане сумње да прима мито од пацијената.

"Имам евиденцију. У свако доба могу да покажем од којег пацијента сам колико добио и у шта је то утрошено и то није мито. Подмићивање би било када стрпате коверту са новцем у џеп. Али, ако неко дође и каже: докторе, ево вам новац за финансирање ординације и ја то евидентирам то није мито", објаснио је Липтак.

Лекари опште праксе и специјалисти у амбулантама су у Словачкој махом приватници који имају уговоре са фондовима здравственог осигурања у који доприносе обавезно дају Словаци, за децу и пензионере држава, а здравство је по закону бесплатно.

Липтак је за интернет дневник Топкy.ск данас објаснио да се у словачком здравству годишње изгуби око две милијарде евра због цена уређаја или здравственог материјала, док фондови здравственог осигурања штеде на лекарима и да је зато у реду да пацијенти суфинансирају рад ординација, пошто се новац пацијената губи, а лекарима осигурање не плаћа довољно.

Дневник СМЕ у данашњем издању прорачунао је, међутим, да приватни лекари не стоје тако лоше и да им је довољно 1.700 одраслих пацијената или 1.000 у случају педијатара да им се ординација исплати.

Највеће зараде у Словачкој имају гастро-ентеролози којима, као добит од јавног осиграња, када одбију све трошкове ординације, - плате и повремена улагања - годишње остаје 3.220 евра.

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Овај

12.02.2015 17:40

Је нула за наше лекаре.Кад би они проговорили мајко моја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

12.02.2015 18:00

Додји у Зворник па да видис како ови каубоји-доктори раде..!! Ви сте за њих мале маце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

12.02.2015 18:06

Људи,није само у здравству.Корупција је стање свести целе еx-YУ ! Она је присутна на свим нивоима - краду у пекари , на пумпама,мито је апсолутно свуда- све до највисих структура власти. То је последица погресног нацина размисљања, поцев од великог Баје па нанизе. РИБА СМРДИ БРЕ ОД ГЛАВЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја БЛ

12.02.2015 18:34

Наравно, одмах це се овдје јавити паметњаковици да ето паметују како су доктори лопови и да треба да раде за 500 КМ. Најлаксе је пљувати докторе, а онда доци поломљен у пола ноци на Хирургију и тразити да те три-цетири врхунска доктора крпе 5 сати. Када це људи схватити да проблем нису плате доктора и сестара (које су мизерне), вец су проблем намјестени тендери, фармацеутска мафија и скупа опрема преко које се губи највисе новца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац дрекавац

12.02.2015 21:15

Гаја, знамо проблем, јесу тендери проблем, а јел љепо да се Мариц хвали како је узео 30 000 КМ за мјесец дана ! Знамо да се пацијенти "веслају" док "мотор не упали"! А сто се тице "струцњака", па могу се запослити у року од сест мјесеци на западу, али се тамо "ради". Струцњаци !!!

Name

крим дрек

12.02.2015 18:39

Бог ме убио,ако не би мого 10 слуцајева из своје породице навести,гдје су нас бријали на Паприковцу у БЛ. Најпознатији доктори у БЛ узимају мито сваки дан,али сваки.Ти доктори за које тацно знам колико су узели и од кога су у владајуцој странци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елиот

12.02.2015 19:08

Треба им забранити да могу у здравству да раде, платис преко осигурању и јос их морас подмитити. Раде ли они исто кад додју у продавницу, код ауто монтера или сл. папци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

12.02.2015 19:38

Хаааахааа.....овај уредно водио евиденциј......мајко мила......треба доци овдје на специјализацију. Ххххиии

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

12.02.2015 21:13

Нисам за корпцију, али требали Лепа Душанка и остали око Дрекавца да узимају плате од 5000 км а тајкуни Милионе сви заједно немају школе колико врхунски доктор малих одмора. Љекари и медцинске сестре масовно бјеже из државе. Сигурно да и међу њима има кукоља али заборављамо како је завршити медецински факултет и да доктор мора да учи ида се усавршава цијели радни вијек. Није поштено дасе толико негативно прича о докторима кад сви знамо шта и за колко раде. Да не спомињемо њихов допринос лијечењу бораца у рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

12.02.2015 21:26

Дрекавац је све затровао и даље трује на свим плановима и нивоима . Нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

12.02.2015 21:47

Корупција је највише распрострањена у здравству на западу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ријец

12.02.2015 23:57

ЉУДИ СВАТИТЕ ЈЕДНО ЈА НЕМАМ НИСТА ПРОТИВ ДОКТОРА НИ ЗАПАДА НИТИ БАЛКАНА. ЈЕДНО МОГУ ДА КАЗЕМ????НА ЗАПАДУЈЕ ДОКТОР ПЛАЦЕН А МЕДИЦИНСКО ОСОБЉЕ НИЈЕ БАС У НАЈБОЉОЈ СИТУАЦИЈИ... КОД НАС НА БАЛКАНУ ЈЕ БИЛО ОДУВИЈЕК ПОКЛОН ДАСЕ ДА ДОКТОРУ ПА ИЈАСАМ ДАО И ДАОБИХ ОПЕТ ЈЕЛ ТАЈ ПОКЛОН ЈЕ МОЈ ПОКЛОН ОНОМЕ КОМИ ПОМОГНЕ КАДМИ ТРЕБА .. НЕГО ДА КАЗЕМ СТОЦЕСЕ ВЕРОВАТНО СВИ СЛОЗИТИ А ТОЈЕ....ПРВО ДОКТОРИСУ ОМАЛОВАЗЕНИ КОД НАС ТО ГОВОРИМ У БИВСОЈ ЈУГИ..НИСУ ПЛАЦЕНИ МОРАЈУ ДА РАДЕ ?МЕДИЦИНСКЕ МАСИНЕ СУ НИЦЕМУ. МЕДИЦИНСКО ОСОБЉЕ ЈЕ ТОТАЛНО ЗАПОСТАВЉЕНО БОЛНИЦЕСУ У КАТАСТРОФИ ПО НЕЦИСТОЦИ ТОТАЛНА ЕПИДЕМИЈА. И ПИТАМОСЕ ЗАСТО ДОКТОРИ И МЕДИЦИНСКО ОСОБЉЕ НАПУСТА БАЛКАН ..ВИ ЗАКЉУЦИТЕ... ДРУГО ЗАПАД НЕДА НОВЦЕ .КРЕДИТ БАЛКАНУ ЗАСТО ЗАТО СТО СВИ КРАДЕМО И ПОКРАДЕМО САМИ СЕБЕ И ОНДА ДИГНЕМО ПАНИКУ ПА ГДЕСУ ИНВЕСТИЦИЈЕ НАРАВНО ДА ТРЕБА ПИТАТИ ОНЕ КОЈИ РАДЕ СА ПАРАМА ЈЕЛ НЕМА ТОГА КОЦЕ ДА РАДИ СА МЕДОМ АДА ПРСТЕ НЕОБЛИЗЕ. ЗАПАД ЗНА ЗАТО ВРЛО ДОБРО ДА БАЛКАН ПОКРАДЕ И САМ СЕБЕ .. ЈАСЕ ПИТАМ ЗАСТО.. ПА ЗАТО ТОНАМЈЕ ОБИЦАЈ И ТОНАМЈЕ У КРВИ А СВИ ГЛУМИМО ПОСТЕЊЕ А РАДИМО ПО СВОМЕ ... ЗАЛ БОЗЕ.. ТОЈЕ МОЈ ОДГОВОР.... СВОМ НАРОДУ И ДЈЕЦИ НИЗЕ КЛАСЕ КАО СТОСАМ ИЈА ЗЕЛИМ СВЕ НАЈБОЉ.А СВИМ ПРЕДСТАВНИЦИМА СВОГ НАРОДА ЗЕЛИМ РЕЦИ ЈЕДНО???? ПОВЕДИТЕ РАЦУНА О ЉУДИМА И ЉУДСКИМ ЗИВОТИМА.. ПРЕСТАНИТЕСЕ ВЕЦ ЈЕДНОМ СВАДЈАТИ И ОКРЕНИТЕСЕ ПРЕМА ЕКОНОМИЈИ И ПОЉОПРИВРЕДИ ЈЕЛ БЕС СЕЉАКА И ПОЉОПРИВРЕДЕ И СТРУКТУРЕ НЕМА НАМ ЗИВОТА.. ЛЕП ПОЗДРАВ СВИМА

Name

горан

12.02.2015 23:46

Цовјек је рекао истину и зато га постујем.У свим овим банана дрзавама истоцне европе стање је исто.Када додјес у дрзавну болницу доктор се понаса као крмак али када одес у приватну амбуланту тај исти доктор се топи од љубазности.ЗАСТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хипократ

13.02.2015 07:19

Онда је најбоље да сви медицински радници оду у Њемачку, Норвешку, Аустрију, као што су већ и кренули да одлазе, па да нас лијече гујари, они што знају да очитају, итд... Нема пацијента који није покушао да "нађе везу", препријечи, подмити, прескочи ред... Овдје се ради о двосмјерном односу и стању свијести цијеле наше нације која је морално на дну. Миле Додик и Мићо Мићић, а и сви остали, су само добри представници свог народа који се затрпао властитим смећем. Имамо најлонске ријеке и депоније од улица, блато до кољена, срам да буде лекаре који су све то направили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

13.02.2015 09:33

Зар овога има у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОРИЦА

13.02.2015 12:38

Да су нам ови политицари бар приблизно Паметни као наси доктори и медицинско осонље у свету би смо били медју најбољим.Зивели нама наси доктори и медицинско особље ,Да није њих стабисмо А нормално је и да им Се несто поклони они то сигурно засл узују.

ОДГОВОРИТЕ