БиХ пред телевизијским мраком

Чека ли БиХ телевизијски мрак? Не само што касни процес дигитализације како због техничких тако и политичких проблема, од краја априла упитно је и финансирање јавног РТВ система. Уговори с телеком оператерима истичу, а нови начин прикупљања још није утврђен. Тако би емитери могли остати без извора прихода из којег се директно финансирају, што би могло угрозити њихов опстанак.

Босна и Херцеговина 12.02.2015 | 18:02
БиХ пред телевизијским мраком

Телевизијски мрак, који се одавно најављује, од јуна ове године могао би захватити БиХ. Већ сада је јасно да процес дигитализације који је требао бити окончан средином јуна неће бити готов. У ствари, они бх. грађани који програм прате путем аналогног сигнала неће га моћи гледати, изузев путем кабл оператера. Тако ће у најбољем случају, како каже савјетник министра промета и комуникација Мехмед Аговић, бити до краја године.

“На подручју ФБиХ је завршен тај посао прије четири, пет мјесеци, али није га могуће пустити у погон без Републике Српске и инсталације опреме која је купљена за инсталацију на објектима РТРС”, појашњава Аговић.

Помоћница директора за емитовање у РАК-у, Хелена Мандић, објашњава шта Боснуи Херцеговину чека у јуну, уколико се процес дигитализације не оконча.

"Фактички, ниједна станица неће моћи радити на додијељеним фрекфенцијама. Односно, могу наставити да раде, међутим имаће сметње од сусједних земаља, а ми ћемо бити дужни, по међународном споразуму, да све те сметње, које наше станице узрокују станицама из сусједних земаља, отклонимо, што ће сигурно довести до гашења одређеног броја станица”, каже Мандић.

Политичка су превирања на релацији РС – ФБиХ и у овом сегменту већ годинама кочница успостави Корпорације Јавних РТВ сервиса у БиХ, која би требала водити рачуна о кориштењу и одржавању инфраструктуре. Новац и опрема нису проблем, каже Аговић, само нема воље.

“Имамо новац за цијели пројекат дигитализације и то је оно што је чудно. Не можемо га трошити, јер неко не жели. Чак и они који су одобравали тај новац сад су против”, каже Аговић.

Данак ће платити сви, већ дуже нема никаквих помака у сарадњи сва три емитера наизналаску рјешења.Поред тога, опстанку пријетии наплата РТВ таксе, која је прошле године била најнижа забиљежена. Само БХРТ је, према тврдњи директора те куће, Мухамеда Бакаревића изгубила милионе.

“У 2014. БХРТ је добио два и по милиона мање него прошле године. Тај притисак не можемо поднијети”, тврди Бакаревић.

У априлу истиче уговор са телеком оператерима који су прикупљали таксу, а новог уговора нема. Од државних власти затражено је ново рјешење, а док се чека угрожени су и радници и квалитет програма, каже главни секретар Одбора Јавног РТВ система Емир Хабул.

“Престанак овог модела значи финансијски колапс РТВ сервиса и нешто се хитно мора урадити да се то промијени”, сматра Хабул.

Хабул додаје да је због формирања власти мало вјероватно да ће ускоро доћи до рјешења питања, тим прије што се закон који је донесен 2005. године мора мијењати.

“Емитери нису били у стању да превладају ове политичке препреке које су се појавиле прије десет година. Сад држава нешто обећава, међутим формирање власти се очекује у наредних мјесец дана, а питање онда када ће то Вијеће министара ставити на дневни ред”, каже Хабул.

Најављује се смањење плата, а производња програма одавно је редуцирана, каже Бакаревић. Политика их се сјети само када требају служити њиховим интересима.

“Они су ставили ограничења на сву нашу продукцију, изузев кад Јавни сервис треба да се појави кад су поплаве у питању, кад треба нешто актуелној политици, кад су избори у питању, али ни тада нису спремни да дају своју подршку за нормално функционисање јавних сервиса”, тврди Бакаревић.

Све наде Јавни РТВ сервис полаже у нову власт, односно политички договор, који ће или запечатити судбину оператера,или им вратити дигнитет. Завршетак реформе, односно оснивање Корпорације, и дигитализација су кључни приоритети наглашени и у годишњим извјештајима ЕК о напретку БиХ.

Извор: РСЕ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дрекавац

12.02.2015 17:07

Зар нисмо већ одавно у ТВ мраку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акабиба

12.02.2015 17:11

Ево коментара, па бит це задњег дана такви смо ми балканци ,ста сте се успаницили ко на Титанику !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

12.02.2015 17:13

Као и увјек каснимо,али ако ћемо искрено ниста се друго не мозе да оцекује од овакве Државе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако је до народа

12.02.2015 17:14

Угасите јавне емитере. Па ко ваља од тих новинара наци це посао у приватним тв станицама а ко је мамин и татин син па због тога ради на РТРС нека иде на биро,или нека му мама направи радио станицу. Као сто је и предсједник својој церки отворио радио станицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

федерална

12.02.2015 17:35

Све дрзаве су то морале урадити на дрзавном нивоу само Срби би хтјели да им се прави изузетак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кркан

12.02.2015 17:37

РС има своје емитере и боли нас к.... за све друго.Нека вам Унија среди стање шта кукате мени.Што се мене тиче гаси све то редом. Јаке ми телевизије напунили сте их са нерадницима и нешколованим татиним и бабиним синовима.Захвалите се раји што вас и досад плаћа.Иш,иш,иш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехмед

12.02.2015 17:53

Овакав јавни ТВ сервис нам не треба: БХРТ са лошом програмском шемом и прилозима полуписмених новинара и РТРС која је сервис једне странке у РС. О ФТВ нећу ни да говорим. И још да им плаћам за то? Све скупа треба комерцијализовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

12.02.2015 18:19

Па ко ће плаћати оваке сервисе не знам који је гори програм БХТ, ФТВ или РТРС. Па људи кад гледам програме од јавних сервиса из других држава наши дјелују као нека аматерска тв кућа. Прво никаког садржаја, све репризе, сви политички офарбани, лошији квалитет слике... могу набрајати у недоглед. Ја гледам стране документарне програме, а од ТВ кућа из БиХ погледам Н1, БН, и Ал јазееру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

12.02.2015 19:43

Гасииииии одмах престаце прање мозгова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

12.02.2015 21:02

Ко је био кажњен од стране РАК пре 5 година, са 100 000 КМ ради дигитализације. РТРС ту казну никад није платио, а кажњавање је било управо због пробног пуштања система у рад за околину БЛ.

ОДГОВОРИТЕ