Колективна апликација против Хрватске

Чланови Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ поднијели су колективну апликацију Европском суду за људска права у Стразбуру против Хрватске са захтјевом да овој држави наметну законску обавезу да им исплати сва дуговања по основу стечених права.

Регион 12.02.2015 | 14:20
Колективна апликација против Хрватске

Предсједник Удружења Никола Пузигаћа изјавио је Срни да се у апликацији тражи да Суд, уз надзор Комитета Савјета министара ЕУ, наметне Хрватској генералне мјере које ће усвојити да би се повреде које суд утврди отклониле и да надокнади њихове могуће посљедице.

Пузигаћа је рекао да од Европског суда за људска права у Стразбуру, такође, траже да Хрватска утврди тачан износ дуговања према лицима српске националности, односно да сви подносиоци захтјева добију своје плате, пензије, инвалиднине, те да затезна законска камата буде заснована на најнижој каматној стопи Европске централне банке увећано за три одсто.

Према његовим ријечима, Република Хрватска треба свеобухватно и правично да ријеши бројне проблеме око 500.000 избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске, који су оштећени у својим имовинским и другим правима.

"Влада Републике Хрватске треба да успостави механизам путем којег би се одлучивало о сваком поједичаном или породичном захтјеву, везано за повратак приватне својине и стеченим права или правичну новчану надокнаду", каже Пузигаћа.

Он каже да хрватски Сабор треба да донесе измјену Закона о конвалидацији којим ће бити омогућена једноставнија процедура за конвалидацију радног стажа, за период од 1991. до 1995. године.

У случају недостатака писаних доказа који су уништени за вријеме рата, треба увести посебан поступак пред редовним судом којим ће се утврђивати радни стаж у том временском периоду. Након утврђивања радног стажа исти би се уписао у радну књижицу.

"Удружење радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ тражи да Хрватска призна комплетан радни стаж грађанима српске националности који су га стекли од 1991. до 1995.године и касније", истакао је Пузигаћа.

Он каже да су Срби дискиминисани у Хрватској по основу радних, имовинских, пензионих, станарских права, по основу језика и писма, националној припадности и вјероисповијести, праву на правично суђење и ефикасна правни лијек.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

боб

13.02.2015 00:36

Теско це се доци до овог циља да је Европа хтјела не би Хрватску примили у ЕУ прије но сто ријеси ове проблеме са протјеранин србима

ОДГОВОРИТЕ