Капетан Коста Конкордије осуђен на 16 година затвора

Капетан крузера Коста Концордиа Франческо Скетино у сриједу је, у завршној изјави пред судом у Гросету у очекивању пресуде због хаварије брода, утврдио да је постао жртвени јарац у несрећи у којој је у јануару 2012. погинуло 32 људи.

Свијет 11.02.2015 | 21:15
Капетан Коста Конкордије осуђен на 16 година затвора

Суд у Гросету изрекао је пресуду о томе је ли 54-годишњи Скетино крив за вишеструко убиство, изазивање бродолома и напуштање брода. Скетино је проглашен кривим те је осуђен на 16 година затвора.

У завршној изјави Скетино је рекао да је изложен медијском линчу, током којега је његова улога погрешно приказана и "сва одговорност за тај инцидент сваљена на мене, без обзира на истину".

Истражитељи су жестоко критиковали његово понашање у несрећи, оптуживши га да се бродом дугачким 290 метара превише приближио обали и притом ударио у острвце Гиглио, при чему је пробијен труп брода и хаотично организовао евакуацију.

Оптужен је и за одгађање евакуације и губљење надзора над операцијом током које је напустио брод прије него што је спашено свих 4.200 путника и чланова посаде.

Медији су га назвали "капетан кукавица" јер је напустио брод прије него што је евакуисан, а он се бранио да је с обале помагао у евакуацији.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тамо Далеко Бреее

11.02.2015 20:29

Страсно је ста је овај нецовек урадио. Питам се по ком критеријуму бирају људе у ције руке стављају 4000 зивота. Где му је девојка....

ОДГОВОРИТЕ