Скуп о тражењу несталих без Срба

На крају оружаних сукоба на подручју бивше Југославије 40 хиљада особа водило се као нестали.Највише је несталих на територији БиХ,преко 30 хиљада.Ово су подаци међународне комисије за нестала лица,али тачан број несталих у БиХ нико тачно не зна јер ни 20 година након рата није верификована Централна евиденција несталих.

Босна и Херцеговина 10.02.2015 | 14:17
Скуп о тражењу несталих без Срба

,,У БиХ се још тражи 8 или 9 хиљада несталих лица'',кажу у Институту за нестала лица БиХ као да је толеранција плус-минус хиљаду тијела нешто нормално.

Зашто није верификована Централна евиденција несталих?Зашто се не допушта уписивање нациналне и вјерске припадности  жртава?

Због чега се неидентификована тијела несталих одлажу у разне објекте у Федерацији БиХ и за то појединци наплаћују огромна средства?На ова и још низ питања одговора нема,али да је тражење несталих у БиХ уносан посао показује и одговор директора Института Амора Машовића на питање шта је потребно да се убрза процес тражења несталих у БиХ.

,,Прије свега да се институцијама које се баве тражењем несталих а то је Институт за нестала лица,да већи степен независности,већа финансијска подршка и већи број запослених.Исто важи и за Тужилаштво и Суд БиХ мада су ту направљени одређени помаци јер је недавно повећан број тужилаца који раде на предметима ратних злочина'',каже Машовић.

Тачно је да је број тужилаца за предмете ратних злочина повећан,захваљујући одлуци још увијек актелног министра финансија у Савјету министара Николе Шпирића о повећању буџета Тужилштва БиХ,али мало ко говори о чињеници да су нови тужиоци запослени у Одјељење које се бави предметима ратних злочина које су,наводно, починили Срби.

Што се тиче независности Института о томе довољно говори чињеница да је Машовић и даље први човјек те институције иако му је мандат давно истекао.Када су у питању финансије нико не зна како и колико новца троши Институт јер рачуне никоме не полажу.Од свега овога у Међународној комисији за нестале перу руке.

,,Институт за нестала лица БиХ успостављен је потписом Савјета министара БиХ и Међународне комисије.Међутим,вријеме је да Савјет министара,односно држава БиХ преузме потпуну одговорност над Институтом за нестале'',сматра Метју Холидеј, шеф програма за западни Балкан Међународне комисије за нестале.

О процесу тражења и идентификације несталих у БиХ говорило се на скупу у Сарајеву у организацији Међународне комисије,али питања која се односе на судбину несталих Срба нико није поставио.Није у питању опструкција већ чињеница да се на скупу није појавио ни један представник организација и удружења  породица несталих Срба као ни српски члан Колегија директора Института за нестала лица БиХ. 

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МИЛОШ

10.02.2015 13:53

СРБИ СУ САМО ПРИСУТНИ КАО ОПТУЖЕНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

10.02.2015 16:27

Милосе; није се нико појавио.ни из института ни из неке организације.Дакле ? Одговор је нема се времена,прво сверц и корупција а ово нек раде они.А онда су нам они криви.Не знас ти нас довољно Милосе.

ОДГОВОРИТЕ