Умјетност од чоколаде

„Понекад се плашим да ће се моји радови истопити преко ноћи и да ће деца покушати да их поједу“, каже Пол Јоаким.

Занимљивости 07.02.2015 | 12:30
Умјетност од чоколаде

Уметник из Мајамија спојио је своју љубав према слаткишима са талентом за вајање и тако је настао необичан хоби који се временом претворио у његов главни извор прихода.

Најчешће прави фигуре познатих личности у природној величини, мада су из његове радионице излазиле и чоколадне животиње и јунаци цртаних филмова.

- Са чоколадом је много једноставније радити него са глином јер се врло лако обликује. Обично гледам у фотографију док вајам, али понекад имам и живе моделе, као сви други уметници - каже Јоаким.

Међу његовим радовима највећу пажњу је привукла скулптура Мерилин Монро у препознатљивој белој хаљини.

- Правио сам је пред очима посматрача и потрошио око 50 килограма чоколаде. Косу легендарне глумице и наборе на њеној одећи верно сам представио помоћу глазуре - открива уметник.

Да би фигуре биле стабилне и издржљиве, Јоаким њихов костур прави од дрвета и ПВЦ-а. То је урадио и у случају скулптуре кошаркаша Леброна Џејмса, који је представљен у покрету.


- Њега сам одлучио да направим у размери већој од природне. Скулптура је висока скоро три метра, а потрошио сам око 90 килограма чоколаде. Израда је трајала 25 сати - каже Американац.

Док изложба траје, он не скида поглед са својих радова, плашећи се да би неко могао да их обори или одломи комад чоколаде. Међутим, чим се изложба заврши, он позива присутне да се увере да његове скулптуре нису лепе само за око.

Џон Ленон
- Мој чоколадни саксофониста од 170 центиметара нахранио је 480 људи и сви су били задовољни - каже Пол Јоаким.

 Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар