Запошљавање у школству искључиво преко странке и веза

Бивша професорица Економске школе Бањалука, Ана Вуковић, обратила се Фронталу са одлуком да проговори о неправилностима и незаконитом запошљавању у овој школи.

Република Српска 04.02.2015 | 19:11
Запошљавање у школству искључиво преко странке и веза

Нажалост, мало је храбрих радника који ће се као она борити за своја законом утврђена радна права. Треба истаћи да је Ана у шестом мјесецу трудноће, а то јој даје додатни мотив да стане у крај онима који младе људе доводе у незавидан положај.

Ана је почетком школске године 2013/14. по јавном конкурсу примљена на радно мјесто „професор економске групе предмета“. Прошле године у јуну изненадно јој је прекинут радни однос.

Њено радно мјесто остало је упражњено само два мјесеца прије завршетка школске године. До тог тренутка, Ана је по уговорима на одређено вријеме имала нешто више од 22 мјесеца радног стажа у Економској школи.

Ана је често радила дуге дане, била је прва замјена професорима који су одсуствовали са наставе. Прековремени рад јој није био плаћен, али јој тада то није било важно. Надала се да ће један дан стећи статус радника на неодређено вријеме.

„Тада сам се водила тим да немам породицу, радићу, борити се за посао, била сам срећна што уопште радим. Међутим дошао је 14. јун 2014. и прекинуо се мој радни однос. Није ми било јасно зашто јер школска година траје до 31.08.2014.. Занима ме ко је након тога водио евиденцију о ученицима на сједницама, поправним испитима и слично? Неким професорима се прекинуо радни однос, а неким не“, истиче она.

У разговору са Гораном Станковићем, правник Савеза синдиката РС, сазнали смо да је према Ани тада учињена неправда. У њеном случају није постојао ни један валидан разлог да се уговор о раду не закључи до краја школске године.

„Уговор о раду се није могао засновати до 30. јуна јер је Ана верификован наставник. До 30. јуна се закључују уговори само када су у питању неверификовани наставници који не могу накнадно верификовати оцјене“, каже Станковић за Фронтал.

Након прекида уговора и поред свих дотадашњих нејасноћа, наша саговорница је одлучила да сачека сљедећи конкурс.

Почетком школске године, тачније 11. септембра 2014., отворило се ново радно мјесто у Економској школи.

Министарство просвјете и културе РС, дало је сагласност на подјелу одјељења на групе из Практичне наставе за одјељења другог, трећег и четвртог разреда у школској 2014/15. години, а тиме је дошло до повећаног броја часова из економске групе предмета.

У таквим случајевима, а према Закону о средњем образовању, школа је дужна да распише циркуларно писмо осталим школама како би се утврдило да ли постоји неко ко је технолошки вишак, а ко може да предаје економску групу предмета. Ако таквих радника нема, директор је дужан да распише конкурс за упражњено радно мјесто.

Познавајући процедуру запошљавања у образовним институцијама, Ана је отишла у школу да се информише о новом радном мјесту. Међутим, директорица јој је саопштила да ће се овај пут конкурсна процедура заобићи.

„Рекла ми је да за мене нема мјеста. Додала је да су моји родитељи нико и ништа. Питала ме како може да ми падне на памет да радим у њеној школи“, појашњава Ана.

Школа је убрзо након тога закључила уговор о раду на одређено вријеме, до 60 дана, са Соњом Томаш-Мискин, а према изјави директорице због повећаног обима посла.

Закон о образовању и васпитању предвиђа само један случај када се неко може примити без конкурса; када је радник привремено спријечен због болести. Међутим овдје се радило о новом радном мјесту, о потпуно слободним часовима.

Након овог непријатног изенађења, Ана се обратила Републичком просвјетном инспектору Душку Лаловићу, а који је након инспекцијског прегледа, школи наложио да радно мјесто попуни у складу са законом; конкурсном процедуром посредством Завода за запошљавање.

Међутим, школа се није сложила са његовом одлуком и уложила је жалбу другостепеном органу, Министарству просвјете и културе РС. Тадашњи министар Мутабџија поништио је Лаловићево рјешење и инспекцију рада послао у ванредну контролу школе.

Током контроле, инспекција рада нашла је грешку у Соњином уговору. Њен уговор о раду склопљен је без икаквог образложења о потреби за радником на одређено вријеме, и као такав није био у складу са одредбама Закона о раду.

Након супротних тумачења инспектора просвјете и инспектора рада, те главне пресуде од стране Министарства просвјете и културе РС, школа је са Соњом Томаш-Мискин закључила уговор о раду на неодређено вријеме. И тако је слободно радно мјесто у Економској школи попуњено без претходно расписаног конкурса.

Ана Вуковић се нашла у уложи жртве, али не и нијемог посматрача.

„Тресла сам се у првим мјесецима трудноће кад год би ушла у ту установу. Један дан сам отишла по своје папире и истјерана сам из школе као криминалац, злочинац. Зашто? Писала сам просвјетној инспекцији. У међувремену сам се обратила и радној инспекцији. У Синдикату образовања РС ми је пружена велика подршка. Захваљујући њима, идем даље. У задњих пар мјесеци сам се више пута обратила просвјетном инспектору, главном радном инспектору, Министарству рада, Министарству просвјете... Нико није надлежан? Опет испочетка“, каже је Ана.

Горан Станковић је за Фронтал рекао да је ова ситуација веома забрињавајућа. Према његовом мишљењу инспекција рада је из незаконитости створила законитост, а Министарство просвјете и културе дозволило је да се радник запосли без конкурсне процедуре.

„Не знам стварно који су разлози водили министарство као другостепени орган да поништи такву одлуку и наложи да контролу врши инспекција рада, а без претходно спроведене конкурсне процедуре. На овај начин сви други радници су доведени у незавидан положај, изгубили су могућност да конкуришу на то радно мјесто. Неко ко је примљен на то мјесто на незаконит начин стекао је законит радни однос“, истиче Станковић.

Из незаконитости створена је законитост

Контактирали смо Републичку управу за инспекцијске послове РС како би сазнали по ком основу је републички инспектор рада Бранка Голић, у поступку надзора школе, наложила рјешењем поменутој школи да Соњу Томаш-Мискин прими на неодређено вријеме.

Речено нам је да је Министарство просвјете и културе РС доставило инспекцији рада допис којим се тражи контрола примјене прописа у Економској школи Бањалука, те да је претходно затражило од Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС тумачење уговора о раду који је школа закључила са Соњом Томаш Мискин.

„С обзиром на утврђене неправилности, републички инспектор рада је на основу одредби Закона о раду, рјешењем наложио ЈУ „Економска школа“ Бања Лука да отклони неправилности и да радноправни статус раднице регулише у складу са одредбама Закона о раду. Поступајући по рјешењу републичког инспектора рада, ЈУ „Економска школа“ Бања Лука је радноправни статус предметне раднице регулисала у складу са Законом о раду, на начин да је са именованом закључила уговор о раду на неодређено вријеме. Дакле, мјере које инспектори предузимају у контролама јасно су дефинисане законима којима се уређује одређена област“, објаснила нам је Душанка Макивић, виши сарадник за односе са јавношћу у републичком инспекторату.

На наше питање, зашто је поништено претходно рјешење просвјетне инспекције, добили смо сљедећи одговор:

„ЈУ „Економска школа“ Бања Лука је на рјешење просвјетног инспектора уложила жалбу другостепеном органу, Министарству просвјете и културе Републике Српске, које је у усвојило жалбу и поништило рјешење просвјетног инспектора, указујући да је у надлежности инспектора рада да врши инспекцијски надзор у погледу придржавања прописа који се односе на запошљавање, рад и радне односе, безбједност и здравље на раду и друге области одређене прописима.“.

Међутим, инспекција рада заправо није надлежна за контролу спровођења конкурсне процедуре за пријем наставног особља нити за контролу додјеле фонда часова. Ово је потврдио и главни инспектор рада, Чедо Рисовић, а чије рјешење можете видјети у галерији.

Инспекција рада је ипак, поступајући по допису Министарства просвјете и културе, превела радни статус Соње Томаш-Мискин из одређеног у неодређени и на тај начин одступила од своје надлежности вршиоца инспекцијских надзора и усвојила улогу спроводиоца законских регулатива у ирегуларним и незаконитим околностима.

Запошљавање у школи ван свих законских регулатива

С обзиром да је одлука о запошљавању Соње Мишкин-Томас донесена од стране другостепеног органа, односно Министарства просвјете и културе, шта радник као Ана може учинити у вези са повредом њених радних права?

Станковић каже да је пред Аном правна борба путем надлежног суда, гдје треба да тражи успостављање свог радног статуса. Школа је направила први прекршај када је Анин радни однос прекинула два мјесеца прије завршетка школске године, а други када је Соњу запослила без конкурсне процедуре.

„На основу свих чињеница могу рећи да је у цијелој ситуацији било доста манипулација и намјерног, по мени, стварања неких ситуација да се заобиђе закон и да се прими онај кога је директор школе желио да прими, а не неко ко по закону испуњава све услове“, рекао је Станковић.

Треба додати и да је Ана Вуковић предсједница Удружења иноватора Града Бањалука, те да је поред рада на мјесту професора економске групе предмета прихватила и додатне послове као што је рад са представницима Економске школе на престижном такмичењу Економијада, те улогу ментора 2013. године ученицима у писању истраживачких радова на Иносту и Инови младих гдје су ученици освојили бројна признања.

Извор: Фронтал.ба

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Симе

04.02.2015 13:57

Цуј преко странки и веза???

ОДГОВОРИТЕ
Name

лепо

04.02.2015 13:58

ЛИЈЕПО ИЗГЛЕДАС СНАЦИ ЦЕС СЕ ПРИМИЦЕ ТЕ СВАКО ЈЕР СИ КАО ЦВИЈЕТ УЗИВАЈ У ЗИВОТУ А ТИ ЛОПОВИ КАД ТАД ЦЕ БИТИ КАЗЊЕНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРЧИНА

04.02.2015 14:07

СТАНИТЕ ОЧЕКУЈЕМ СОЛИДАРНОСТ. ГОСПОДИНЕ ЏАФЕРОВИЋУ ВИ СТЕ КРИВИ ШТО ЈА НЕМАМ ПОСЛА. ОДМАХ ПОДНЕСИТЕ ОСТАВКУ ИЛИ ЋУ ОБУСТАВИТИ САОБРАЋАЈ У ТРНУ КОД БАЊАЛУКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

04.02.2015 14:57

Ништа ново.Од 1996 се до посла долазило преко Странке(зависно ко је на власти).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеротије

04.02.2015 16:40

Жао ми је Ане и стотина, можда и хиљада других који дијеле њену судбину. Лоповима и криминалцима, од самог врха власти па наниже,тешко је стати у крај јер они су повезани и запошљавају само оне које они желе и хоће, а сиротињу тјерају на улицу да проси или лута од мила до недрага.Они доносе законе, а сами их се не придржавају већ их спроводе онако како ниима одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

04.02.2015 17:12

ДРАГИ МОЈИ, ОВО ЈЕ СТРАСНО И ЗНАМ КАКО СЕ ОСЈЕЦА АНА... ИМАС ПОТПУНО ПРАВО И ИДИ ДО КРАЈА. У ЈАВНОЈ УСТАНОВИ ВРТИЦИ БАЊАЛУКА НАТАСА РАДУЛОВИЦ ДИРЕКТОР ВРТИЦА ЈЕ ЗА 9 ГОД ВЛАДАВИНЕ У ТОЈ УСТАНОВИ ЗАПОСЛИЛА 150 ЉУДИ БЕЗ КОНКУРСА И СВИ СУ ИЗ СНСД ЗЕНЕ, КУМЕ, ПРИЈАТЕЉИЦЕ ОДБОРНИКА, ПОСЛАНИКА, ОБЕЗБЈЕДЈЕЊА ПРЕДСЈЕДНИЦКЕ ПАЛАТЕ И СЛИЦНО... А ПЈЕВАЉКЕ ИЗ КАФАНЕ ВАСПИТАЦИЦЕ, ЦИСТАЦИЦЕ, ВАСПИТАЦИЦЕ. ВАСПИТНА УСТАНОВА ДНО ДНА С Т Р А С Н О... А ПРАВИ ВАСПИТАЦИ НЕ МОГУ НИ ДА ОДВОЛОНТИРАЈУ... ХОЦЕ ЛИ ДОЦИ КРАЈ ОВАКВОМ ПОНАСАЊУ У СВИМ УСТАНОВАМА ПИТАМ ВАС? АНА САМО НАПРИЈЕД МНОГИ СУ УЗ ТЕБЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

04.02.2015 18:27

Ана је члан СНСД и активиста у Обилићеву. Ово нема везе са странком. Разлози су у односима у школи. Питајте Директорицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко

04.02.2015 19:28

С обзиром како се код нас запошљава и Ана Вуковић је сигурно имала везу за посао у економској школи. Али онда долази Соња Мискин која има јачу везу од Ане. И онда Ана почиње да прича како то није фер и поштено. Класика. :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

рајко

04.02.2015 19:58

И код нас у Бродцу исто

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро

04.02.2015 22:06

То је немогуце ста се десава у дрзави на свим пољима и областима и сваки дан цујем неста ново као и овај слуцај али изгледа да ниста вец не треба да изненадује,имам само СРЕЦУ сто тренутно не зивим у таком систему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Морално- политицка подобност

04.02.2015 22:24

То је било и прије рата. Посто су оба моја родитеља била неподобна ја са била као Љубиса Самарзиц у раду на одредјено вријеме. Добро је реци ста се десава али тога има у свакој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

05.02.2015 06:14

Нигде као у Зворнику сто се тице странацког запосљавања. Биља и Буцко су главни за то.

ОДГОВОРИТЕ