Дан одлуке у Хагу

Међународни суд правде у Хагу објавиће у уторак пресуду по узајамним тужбама Хрватске и Србије за геноцид извршен на хрватској територији од 1991. до 1995. године.

Србија 03.02.2015 | 07:13
Дан одлуке у Хагу

Српски правни тим очекује да Међународни суд правде (МСП) одбије хрватску тужбу против Србије, као и да утврди да су оружане снаге Хрватске током и после акције "Олуја" починиле масовне злочине над српским народом, док су правни експерти уверени да ће обе тужбе бити одбачене.

Очекује се да ће суд најпре изрећи своју одлуку поводом тужбе Хрватске против Србије, која је поднета 1999. године, а потом и поводом противтужбе Србије против Хрватске из 2009. године.

Пресуда МСП ће бити коначна, јер на њу не постоји право жалбе, а државе ће бити у обавези да по њој поступе.

Шеф српског правног тима Саша Обрадовић рекао је раније да очекује да Међународни суд правде сутра одбије хрватску тужбу против Србије за геноцид или чак можда и да је одбаци у делу који се односи на 1991. годину.

"Очекујемо пре свега да Међународни суд правде сутра одбије хрватску тужбу – то је оно за наш правни тим најважније и чему смо посветили највећу пажњу – или чак можда и да одбаци хрватску тужбу у делу који се односи на 1991. годину", рекао је Обрадовић.

Професор међународног права Тибор Варади пак очекује да ће и хрватска тужба и српска противтужба за геноцид пред Међународним судом правде бити одбачене.

Без обзира на то какве буду одлуке МСП-а по тужбама Србије и Хрватске, оне су обавезујуће за све чланице УН. Уколико би суд издао неки налог држави, на пример у погледу накнаде штете, онда би та држава била дужна да по њему поступи.

Међутим, суд у овој фази поступка не доноси одлуку о конкретној накнади штете, већ оставља известан период државама да се око тога договоре. Уколико до договора не дође, државе би опет ишле пред суд специфираним захтевом.

Кад је реч о спровођењу такве одлуке, њено извршење надгледао би Савет безбедности УН.

Саопштавању пресуде у Хагу присуствоваће министар правде Србије Никола Селаковић.

Хрватска тужба и српска противтужба

Србија је од МСП-а затражила да операцију "Олуја" коју су извршиле оружане снаге Хрватске прогласи за геноцид над српским народом и ту државу прогласи кривом због кршења Конвенције о спречавању геноцида.

Поред тога, противтужбеним захтевом Србија је предложила да МСП пресудом обавеже Хрватску на репарације Србима из Крајине због злочина које су претрпели током "Олује".

Затражено је и да се омогући слободан повратак Србима који се још нису вратили у Хрватску, да "Олуја" престане да се слави као национални празник у Хрватској, као и да се казне сви извршиоци злочина.

Овај спор почео је 1999. године подношењем хрватске тужбе Међународном суду правде против Србије, а усмена расправа завршена је 1. априла прошле године.

Хрватска, предвођена тадашњим председником Фрањом Туђманом, 2. јула 1999. године покренула је поступак пред Међународним судом правд против тадашње СРЈ због наводног кршења Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида током оружаних сукоба на територији те републике од 1991. до 1995. године.

Србија је одговорила контратужбом 10 година касније, која се заснива на истом чињеничном и правном основу на коме је поднета хрватска тужба, односно на Конвенцији о спречавању и кажњавању злочина геноцида.

Пресуду о тужби и контратужби Хрватске и Србије доноси укупно 17 судија, 15 сталних судија и двоје ад хок судија из Хрватске и Србије.

Извор: РТС

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

СДС=РС

03.02.2015 07:33

Ово је велика срамота за Србију и Српски народ. 250 хиљада и веше Срба је протјерано из Хрватске. И кажу да ће бити одбачене обе тузбе то је 100% добро за Хрвате. И тако да неће казнити Хрватску за највећи геноцид у историји. Све је то вец испланирано у Риму за пресуде.А и суд је основала Америка и њене слуге.Све док Срби воле паре више од свега то је српска пропаст. И на овоме судјењу узеће Срби паре.л тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС=ВРС

03.02.2015 08:19

...остало се слажем са тобом.

Name

ЖИКА Ж

03.02.2015 08:11

Друго засједање АВНОЈА је највећа срамота за Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

03.02.2015 08:37

Сесељ пустен на слободу да дестабилизира Србију , затим официри војске Републике Српске , пустен Главас , " сатораси " у Загребу , данас ова пресуда , данас Додик забрањује друствене мрезе , у суботу годисњица протеста у Тузли , у понедјељак радници из Тузле иду пред амбасаду УСА у Сарајево , пара нигдје ни на видику , у Тузланском кантону сваки мјесец се " влада ТК задузи " за 20 милиона КМ да би дала плате за " 11.000 нехљебара на будзету ", све вец добро испланирано за несто назалост опет лосе , неко се и даље игра са нама као са Плаy статион игрицама а ријетко ко то види !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

03.02.2015 09:15

Браво Едо, истомисљеник сам! Хоце они да нас све отјерају одавде да би се могли Јевреји доселити на ова подруцја! Сви цемо нај..бти, пардон, Срби и Муслимани! Педофиле и убице стити Ватикан!

Name

ессегессе

03.02.2015 09:37

Да има нека кладионица да прима опкладе на ову тему па да улозим коју пару на то да це одлука бити на стету Српске стране.Људи па то је"сигурица"!

ОДГОВОРИТЕ