Александра Пандуревић: Наш проблем смо ми!

Тужилаштва и судови у Хагу и Сарајеву баве се само кривицом Срба. На оптужницама су Срби, драконске казне се изричу само Србима.

Република Српска 02.02.2015 | 17:10
Александра Пандуревић: Наш проблем смо ми!

Из Бањалуке ламемтирање, а ни прстом да се мрдне за те Србе.

Но,како ствари стоје, постављам нека питања.

Шта је Република Српска урадила за те Србе? Ништа!

Колико је новца издвојила до сада за одбрану оптужених Срба? Нула КМ! (За разлику од хрватских и бошњачких оптуженика који нису оскудјевали у финансијским ресурсима из буџета).

Колико је Српска издвојила за разне Каргановиће и Кошарце да се аматерски баве овим крупним питањима? Много, довољно за три-четири адвокатска тима који би озбиљно бранили све Србе оптужене пред Судом БиХ!

Колико им је материјала и доказа за одбрану уступила Српска и њене институције? Готово ништа. Често ни од МУП-а РС нису могли добити тражену документацију!

А како на другој страни стоје ствари? Сви Бошњаци и Хрвати оптужени за ратне злочине имају на располагању најбоље адвокате и комплетну документацију, ратну архиву.Срби немају ни толико да плате вјештачење за ДНК налаз који се понавља у пет предмета.Из Власенице, Крајине, Херцеговине, на суђење у Сарајево долазе аутобусима.Оне у Хагу њихове породице не могу ни да посјете!

За 18 година нисмо могли урадити ни тривијалне ствари: направити архиву коју могу користити све одбране, ангажовати двоје људи који ће на одређене датуме снимати и пратити федералне медије.само да су 11.јула снимали емисије у којима је говорио Насер Орић о томе како се јуначио у Сребреници имали би довољно доказа да пресуда у случају Бера и Поповић буде другачија.А много је таквих емисија у којима се говори о ''ослобађању и нападима на четничку територију''.

Овоме треба додати и чињеницу да свједоци тужилаштава у предметима злочина почињених над Србима немају никакву помоћ нити припрему уз помоћ институција Српске. Пуштају их пред вјеште адвокате као ''гуске у маглу``, умјесто да их пажљиво за свједочење припреми стручни тим.

Стално се жалимо како сарајевска политика диригује Тужилаштвом и Судом БиХ.То јесте тачно, али ти тужиоци и судије нису те позиције добили насљедном линијом, него су ту изабрани. Изабрали су их неки Срби.Баш као што су неки Срби, који ламентирају и крокодилске сузе лију над радом Тужилаштва БиХ( читај: Никола Шпирић,посланици и делегати СНСД и ДНС) дали новац за запошљавање 13 нових тужилаца у одјељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ. Наш проблем није сарајевска него српска политика. Наш проблем је што ми не водимо рачуна кога шаљемо у ВСТС.То што је друга страна направила своју мрежу унутар ових институција, а ми нисмо - наша је кривица.

Великом броју оних који воде Српску овакво стање и одговара. Имају Суд и Тужилаштво над којим могу ламентирати, убирати јефтине поене.Имају тек толико утицаја да могу заташкати када им то затреба предмете организованог криминала у који су инволвирани. Одговара то и другој страни.Од политичара осуђеног за криминал и корупцију, никаква корист. Од оног чији је предмет у фиоци - велика. Све док је предмет у фиоци, он је послушан.И ти са предметима у фиокама слични су као јаје јајету.

Када им је реторика најоштрија, када су најбучнији, испод жита другој страни учине сваки тражени уступак. Не желим никога да амнестирам кривице. Свако треба да одговара за оно што је учинио. Али, нажалост,многи су осуђени невини јер нису имали адекватну одбрану и помоћ институција Српске.

АлександраПандуревицБлог

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

мики

02.02.2015 16:19

Ја нисам видио бољег политицара од Александре Пандуревиц, надам се да це кад тад преузети да води СДС

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

02.02.2015 16:20

Ста ћеш такви смо ми Срби!Неслозни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власт

02.02.2015 16:30

Па ето, сад сте власт на државном нивоу па урадите нешто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

yес

02.02.2015 16:35

свака јој цаст , добра је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

02.02.2015 16:39

АЛЕКСАНДРА МОРАС ПРОМЈЕНИТИ СТАЈЛИНГ НЕСМИЈЕС СЕ ОБЛАЦИТИ НОРМАЛНО ЗБАВИ БЕЛЕ ЦИЗМИЦЕ ПА ДА НАПРЕДУЈЕС

ОДГОВОРИТЕ
Name

змају

02.02.2015 16:52

Змају, удари по лоповима лазовима преварантима, ти их морас докрајцити и на нивоу РС. Вјерујемо ти. Руси папке до прољеца и формирај народну владу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно сарајево

02.02.2015 18:43

Свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

02.02.2015 19:26

Реченица у наслову је прави приказ нас од 1996.А КАДА ЋЕ ПРОМЕНЕ???и ПОРОДИЦЕ ПОБИНУЛИХ ТРАЖЕ ВАШЕ ВЕЧЕ АНГАЖОВАЊЕ У ПАРЛАМЕНТУ БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дротуревић

03.02.2015 00:52

Нађи си посао и сви остали политичари, доста сте живјели од народа, а у политици волонтирајте..

ОДГОВОРИТЕ