Почиње суђење Бранку Лазаревићу

У Специјалном суду у Београду данас би требало да почне суђење бившем шефу кабинета претходног министра унутрашних послова Бранку Лазаревићу и још тројици окривљених, због оптужби да су одавали полицијске информације о праћењу и прислушкивању припадника групе Дарка Шарића.

Србија 02.02.2015 | 09:30
Почиње суђење Бранку Лазаревићу

Почетак суђења је крајем новембра 2014. био одложен због обуставе рада адвоката, када је Лазаревић, који ради као отправник послова Србије у Атини, уредно дошао у суд, као и друга двојица оптужених, адвокат Радован Штрбац и бивши начелник Службе за специјалне истражне методе у УКП МУП-а Србије Борис Гара.

Оптужени Родољуб Радуловић, звани Миша Банана, је у вишегодишњем бекству, а суди му се и као припаднику Шарићеве групе за шверц кокаина.

Тужилаштво за организовани криминал оптужило је Лазаревића због сумње да је у току 2008. и 2009. године као припадник организоване криминалне групе Дарка Шарића у више наврата одавао "нарочито поверљиве податке" о спровођењу посебних доказних радњи у преткривичном поступку који је био у току, а који представљају службену тајну.

Лазаревићу се на терет ставља и кривично дело удружзивање ради вршења кривичних дела и продужено кривично дело одавање службене тајне.

Пошто је положио јемство, суд му је вратио пасош и он се вратио на посао отправника послова амбасаде Србије у престоници Грчке. 

Гара се терети да је као руководилац Службе за специјалне истражне методе неовлашћено пренео податке Лазаревићу до којих је Служба дошла прислушкивањем по наредби истражног судије. 

Гари се ставља на терет кривично дело одавање службене тајне. 

Штрбац и Радуловић се терете да су извршили кривично дело одавање службене тајне у подстрекавању.

Тужилаштво је предложило суду да се Родољу Радуловићу суди у одсуству обзиром да је у бекству и за њим је расписана Интерполова потерница.

Шарић је одбио да сведочи у том постпку, пошто се позвао на своје право да као сведок да не даје исказ, како не би себе изложио кривичној одговорности.

Он је ухапшен 18. марта у заједницкој акцији којом су руководили министри правде Србије и Црне Горе, а у Специјалном суду против њега се води проступак за кријумцарење кокаина и прање пара.

Коментари / 0

Оставите коментар