Преживио 13 мјесеци на Пацифику послије бродолома

Прошло је годину дана од када је бродоломник Хосе Алваренга пронађен близу обале Маршалских острва у Пацифику.

Свијет 31.01.2015 | 12:50
Преживио 13 мјесеци на Пацифику послије бродолома

Сам, изгладнео и дезоријетисан издржао је невјероватних 13 мјесеци, све док га није пронашла група локалаца. Данас, годину дана касније, Хосе је написао књигу о свом невјероватном искуству, а уз њу добио - тужбу.

Прича започиње крајем 2012. године, када је Хосе са својим пријатељем Езекијелом Кордобом (24) испловио у скромном бродићу, упутивши се у лов на ајкуле.

Упали су у олују, а море их је насукало на једно од многобројних коралних острва на којем није било становника. Када су увидјели да су се нашли у наизглед безизлазној ситуацији, почели су да преживљавају како знају и умију, ловећи рибу и птице. Велики проблем је био недостатак воде, па су несрећни бродоломници били приморани па пију сопствени урин.

Према Хосеовим ријечима, његов сапутник Езекијел није могао да издржи, и преминуо је неколико недеља касније. Хосе је успио да издржи чак 13 мјесеци, све док га нова олуја није однијела близу обале Маршалских острва, чак 8 хиљада километара од мјеста са којег је првобитно испловио, гдје је и пронађен 30. јануара прошле године.

Недуго затим, изразио је жељу да напише књигу о невјероватном искуству које је преживео, а добио је и неколико понуда за снимање документарног филма.

На путу за родни Ел Салвадор, како би послије дужег времена видео родитеље, посвађао се са својим адвокатом Бенедиктом Перлером.
Послије само неколико дана, адвокат Перлера је почео да заступа породицу преминулог Хосеовог сапутника, Езекијела Кордобе, која тужи преживјелог бродолмника сматрајући да и они имају право на финансијску добит од издавања романа и снимања документарног филма, и то ни мање ни више него на милион долара.

"Породица Кордоба сматра да има право на дио добити, с обзиром да је и њихов син био са Алваренгом. Штавише, сумњамо да је Езекијел преминуо баш онако како је Алваренга испричао", изјавио је адвокат Перлера, пише Блиц.

Алваренга (38) се поново срео са совојом породицом у Ел Салвадору, а у специјалном интервјуу за америчку телевизију "Ен Би Си" истакао је да је неколико пута био на ивици да почини самоубиство, али да је успио да "издржи све невоље."

"Желио сам да одузмем себи живот, али питао са Бога да ли жели да ме спасе. Вјероавао сам да хоће, и на крају се то и десило", каже преживјели рибар.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

домаци странац

31.01.2015 11:57

Ех, ста би књига и аутобиографија о презивљавању требао да написе нас народ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

31.01.2015 17:21

Ми презивљавамо од кад знамо за себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоогле

01.02.2015 07:54

У Републици Српској увијек је овакво преживљавање. Туга,јад и чемер

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре гоогле

01.02.2015 19:00

Није бас за све биједа јад и цемер.