Босни и Херцеговини слиједи грчки сценарио

Ако Босна и Херцеговина не направи озбиљне реформске резове, а настави да се неконтролисано задужује, слиједи јој грчки сценарио, тврде економисти.

Босна и Херцеговина 31.01.2015 | 13:32
Босни и Херцеговини слиједи грчки сценарио

Држава мора да стане на страну привреде, јер само новим привређивањима, новом вриједношћу ова земља може да врати кредите, у супротном доћи ће до блокаде свих полуга друштва, истакли су привредници гостујући у емисији "Изазови" БН телевизије.

ММФ је био јасан "ако не конституишете власт - нема нове транше кредита". Тиме су нам дали до знања да морамо да се уозбиљимо и да кренемо са реализацијом свих оних обећања које смо дали ММФ-у, а ту се прије свега мисли на смањење огромне администрације, измјене закона који ће скинути омчу са врата посусталој привреди.

"Не буде ли средстава у релативно кратком року, нећемо моћи да сервисирамо своје обавезе нити да исплаћујемо плате буџетским корисницима", указује економиста Зоран Павловић.

"Ми морамо да се освјестимо да смањимо трошковну страну и да побољшамо привреду, јер само на такав начин можемо да враћамо кредите, а и да узимамо нове", истиче Предраг Згоњанин из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

У Привредној комори Републике Српске указују да постоји оправдани страх да ако не буде довољно средстава у буџету, да постоји могућност да буду ускраћени подстицаји који су неопходан импулс да привреда крене напријед.

Из ММФ-у и траже да се пробудимо, да почнемо да стимулишемо оне субјекте који стварају нову вриједност.

"Али не може се градити привреда, ако се радник не плати адеквантно. Истовремено, та ниска продуктивност је посљедице немања адекватне опреме, средстава за рад и још имате лоше плаћеног радника који није стимулисан да ради боље и иновативније, тако да су вам руке везане. Треба држава да посебно обрати пажњу на оне који увозе опрему и репроматеријал", сматра економиста проф. др Миладин Јовичић.

Представници послодаваца и Привредне коморе сматрају да Економска политика Републике Српске треба да буде у служби изласка из кризе, а не слијепог подмирења трошкова администрације и даљих притисака на привреду.

(БН ТВ)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Xxx

30.01.2015 22:08

ММФ-међународни монетарни фашизам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балтазар

30.01.2015 22:18

Уз господина Иванића,Босића,Шаровића,Црнадка, који су сада или ће бити на важним позицијама у власти Босне и Херцеговине грчки сценаријо је немогућ. За очекивати је промјена стања ,смањење незапослености, повећање плата и побољшање стандарда. Нек су нам живи и здрави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

купус

30.01.2015 22:35

БиХ је већ у том вртлогу. Оно што је за Грчку 500 милијарди, то је за Хрватску и Србију 50 милијарди а за БиХ је то 5 милијарди. Све три ове државе су задужене до гуше. БиХ нема никакву индустрију која је високо акумулативна и способна да врати тих 5 милијарди. Нити може више опстати са оваквом потрошњом на кредит. Неписмени су изабрали најнеодговорније да их воде. Шта би неписмени друго и могли него поступати наопако. Развалили сте све фабрике, склонили у страну све инжењере, па и мајсторе. Друштвењаци хоће имати државу без материјалне основе. Овај народ је дебелом већином најобичнија гомила необразованих покварењака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича....

31.01.2015 13:31

Апсолутно тачан и бескрајно истинит коментар од "купус"... Посебно за задњу реченицу "дебелом већином најобичнија......"

Name

Тамо Далеко Бреее

31.01.2015 15:52

За Купус: Овај твој комднтар потписујем јер си у три реценице рекао и описао све. То је простор (мислим еx-yу) необразованих и покварених људи без савести карактера и образа. Људи су спремни напасти и недај бозе убити, свалити љагу на цовека... Гори смо од неких африцких племена. Пропутовао сам целу Европу уздуз и попреко, био у Аустралији, северној Америци али као код нас недај Бозе никоме. Поздрав свим цеститим и постеним људима. Зивели!!!

Name

Констатација

30.01.2015 22:55

Енглеска ријеч "суппорт" се не може употријебити у српском и рећи "сапорт". Јадно је удружење послодаваца са оваквим/овакијем предсједником.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рађо

31.01.2015 08:05

А ви лијепо укините све глупе и непотребне институције - од појединих општина којима боље пристаје да буду мјесне заједнице, преко кантона (не знам ко се само њих сјетио!) и ентитета (као да нам ентитети нешто чувају, осим радних мјеста у администрацији) и државе (којекаквих агенција се изглегло да те Бог сачува).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММФ

31.01.2015 08:06

Ја бих волио да ММФ заврне славине па да видимо онда насе"способне" полиицаре како це водити дрзаву и обезбјесити паре,а хиљаде пензионера и будзетских корисника оцекују своја примања.Хоце ли онда политицари имати плате 5 хиљада КМ?Хоце ли онда у јавном сектору бити запослено три пута висе запослених него сто треба?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

31.01.2015 09:03

Купус;Перо ти се позлатило,најбољи коментар у последње вријеме. Тацно 100%

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац

31.01.2015 09:06

Наведите нам барем једну реформу, али конкретно шта треба урадити! Сви ми можемо причати како је пуно администрације, како треба смањити порезе, али нека нам неко фино израчуна како национално богатство повећати. Тј. ако смањиш порезе, како повећати обим производње да би се опет задовољавајуће напунио буџет! Људи, дајте детаљан план рада ако знате, а ако не знате, онда не причајте само 'нако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

супер хик

31.01.2015 09:11

Реалан сектор је доказ колике плате требају бити у БиХ.А "стереоидни" јавни сектор одраз тезње за западом.За предсједника владе довести успјесног привредника(који се бави производњом).

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

31.01.2015 09:53

Баја це да нам настампа милијарде цему брига?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

31.01.2015 09:54

Земља у којој масински инзињер полазе додатне испите да би се запослио као наставник техницког васпитања нема никакву перспективу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баyерн

31.01.2015 10:35

Грцки сценарио би био супер за нас,кад је у Грцкој највеца криза била,имали су до 800 еура плате као и данас. То је ипак за нас сан... иде ми на зивце то поредјење Грцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрзава

31.01.2015 10:38

Ниста од Босне док не буде све јединствено, од пресједника до пољопривреде,ста имамо од тога сто смо је подјелили само све дупло то не би ни Њемацка могла да издрзати, а корупција цвјета,само донијети закон да нема прегласавања једних над другима, онда би се све могли договарати, а не увјек да се вртимо у круг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

31.01.2015 10:46

Квази државу Босну и Берцеговину која је уваљена нама преко Америке и Њемачке,нато и еу, не може да задеси Грчки сценарио никада али може Сиријски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислиш?

31.01.2015 10:57

"Држава", онај и они који су добили изборе на пароли "снага је у јединству", највише су развалили ту твоју "државу". Ништа бољи нису били ни они који су тражили трећи ентитет а ни они који су добили зборе на пароли "за српску". При том је "српска" једнако "ја".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

31.01.2015 12:08

Ове робовласнике сто себе називају привредницима треба питати када су задњи пут радницима исплатили плате и у ком износу преко банака а колико у коверти, када се за***асе да радницима уплате обавезе,колико сати седмицно њихово робље ради и како исплацују прековремени рад, колико дана радници имају годисњег и како је плацен...?Какве они хоце повластице када ниста не плацају ни раднику ни дрзави?САМО РОБИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

31.01.2015 13:03

И када пингвин кихне, наса економија дозиви ударац. Доле влада!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОРАН

31.01.2015 15:13

ТООООООООО ННААППООККООНН АЛИ ПОД УСЛОВОМ САМО ДА ВРАТИМО ОД ОВИХ НАСИХ ДРЗАВНИКА И ТАЈКУНА ПОКРАДЕНО ....... ДРУГАЦИЈЕ НЕЦЕ ВАЉАТИ ..... САМО ВРАТИТИ НАЗАД УЗЕТО ОД ДРУСТВЕНЕ СВОЈИНЕ ... хе,хе,хе, КАКО СУ ОНИ КАО ПАМЕТНИ УКИНУЛУ ДРУСТВЕНУ СВОЈИНУ тј. ПРЕТВОРИЛИ ЈЕ У ДРЗАВНУ А ОНДА ЈЕ КАО YАКОНОМ ПРИВАТИЗОВАЛИ .... хе,хе,хе, КАО ОНИ СУ ПАМЕТНИ ЈЕР ИМАЈУ ДРЗАВНЕ ФАКУЛТЕТЕ .... тад приватни нису ни постојали .... ТО СУ НАСЕ ДИКЕ И НАСА ПАМЕТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСМЕТ

31.01.2015 15:14

Политика је крива за све,примјер муниција и извоз у Украјну 10 милиона губитка радници на цести јер то не одговара ГЛАВОЊАМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

31.01.2015 17:19

Какав Грцки сценарио ми прво морамо да додјемо на ниво од Грцке па тек онда да нам се деси то, а посто смо ... па смо изабрали мафију да нас пљацка ми не ризикујемо ниста посебно, посто смо на дну по сваком питању не видим ста нам се горе мозе десити од овог стања гдје се сад налазимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

алмир

01.02.2015 09:48

У Грчкој је 300.000 домаћинстава којимаје искључена струја. сада их је Ципрас укључио! Људи моји, боље је стање у Српској него у Грчкој!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузуки

01.02.2015 20:34

Босни и Херцеговини слиједи грцки сценарио.Ово вази за обицне градјане а за Додика,Изетбеговица,Цовица и друге који се налазе на политицким дузностима то не вази јер су они пуни лове.

ОДГОВОРИТЕ