Интерпол ће провјеравати госте хотела

Неколико црногорских хотела повезано је са Интерполовом базом података у којој се врше провере свих гостију тих туристичких здања, како би се утврдило да ли неко од њих користи лажна или украдена лична документа, преноси Радио телевизија Црне Горе.

Регион 30.01.2015 | 11:15
Интерпол ће провјеравати госте хотела

Руководилац Националног централног бироа Интерпола Дејан Ђуровић навео је да ће Интерпол ускоро имати сличну конекцију и са националном авио-компанијом, али са банкарским сектором.

Како је обаснио, реч је о тестном пројекту ширења Интерполових сервиса на приватни сектор, а Црна Гора је прва у свету која га је применила.

Сервис је настао кроз унапређење ФИНД система, који је до сада функционисао само на граничним прелазима, где су уз помоћ специјалних линкова вршене провере особа, путних исправа и возила, упоређујући их са Интерполовим базама потерница, изгубљених и украдених докумената и возила.

У првој фази ти сервиси су проширени према појединим хотелским предузећима у Црној Гори, што подразумева провере гостију који се региструју у хотелима, кроз Интерполове базе података.

"Провере су иницијално ишле само за путна документа, док је у децембру 2014. сервис проширен ка проверама лица кроз Интерполову базу тражених лица ", објаснио је Ђуровић, али није желео да открије који црногорски хотели су постали дио Интерполовог пројекта, нити да ли је неко од гостију тих туристичких комплекса хапшен због кориштћења лажних докумената.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ссс

30.01.2015 11:17

Хоце ли Интерпол објављивати и свалери када додј са свалеркама мислим на ову насу крупну боранију нпр,дјукановиц и остали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

31.01.2015 19:29

Можда то није лоше и за БИХ.Ради туриста.

ОДГОВОРИТЕ