Бијељина: Станица без возног реда

Железничком пругом у Бијељини, зараслој у коров, већ деценију не пролазе возови. Иницијатива Бијељине и Шида за обнову пруге остала само на идеји.

Република Српска 29.01.2015 | 20:49
Бијељина: Станица без возног реда

Да није било великих налазишта квалитетног угља на северним падинама Мајевице, Бијељина вероватно никада не би добила железничку пругу. И док се годинама управо око пруге одвијао живот, данас је она зарасла у коров и шибље.

Почетком 20. века, Аустроугарска је 1906. године, ради експлоатације угља, изградила ускотрачну пругу, колосека 0,60 метара, од Раче до Угљевика, у дужини од 44 километра. По завршетку Првог светског рата, Дирекција Железница Београд, заменила је постојећу, ускотрачну, пругом нешто ширег колосека од 0,76 метара. Популарни "ћира" био је дуго понос Сембераца и њихова једина веза са светом. Са железничке станице у Бијељини, као култног места у то време, родбина и пријатељи испраћали су младе регруте у војску уз песму "Ој, машино пусти пару јаче, да не видим драгу како плаче...", одавде се кретало за Србију и друга места у потрази за бољим животом.

Генерације ученика из Раче, Велиног Села, Броца, Балатуна, Трњака и Дворова путовале су шинобусом у бијељинске школе, а пазарним данима, уторком и петком, вагони су били претесни да приме вредне сеоске домаћице које су журиле са поврћем, сиром и кајмаком на бијељинску зелену пијацу... Нажалост, запамтила је железничка станица и 1995. годину, кад је у августу на хиљаде избеглица, стараца, жена и уплакане деце из Книнске Крајине, данима укрцавано у вагоне за пут у непознато...

У боља, срећнија времена, са железничке станице, теретним возовима, за Италију је одвожено старо гвожђе, шећер из "Шећеране", ајвар и пекмез из "Саве", пакети из "Елвака" и других фирми, а гости Бање Дворови из Срема и Војводине, стизали су углавном шинобусима.

Пропадањем и затварањем фирми, престала је и потреба за овим видом превоза робе, а смањио се и број путника у шинобусима. Писак локомотиве 16. јуна 2005. године, означио је последњу вожњу шинобусом на релацији Бијељина - Шид. Од тада читаву деценију траје тихо умирање железничке станице у Бијељини, док је цела траса пруге одавно зарасла у коров и шибље.

Прошлогодишња иницијатива Бијељине и Шида за обнову пруге, у коју се уклапала и стара идеја о отварању Луке Рача на истоименом прелазу, обрадовала је све житеље села уз пругу. Али, све је остало само на идеји.

У међувремену, урбанистичким планом Града Бијељине предвиђено је рушење железничке станице, на чије место треба да се дислоцира међуградска аутобуска станица. Експресно су реаговали из "Железница Србије", поручивши да "забрањују извођење било каквих радова на згради железничке станице која је њихово власништво".

ИЗБЛЕДЕЛА ТАБЛА

Идеја о обнови бијељинске железничке станице до данас није реализована. Патетичне приче о романтичним путовањима "ћиром" заменила је отужна стварност руиниране железничке станице, коју пролазници, због сигурности, заобилазе у широком луку. Једино, избледела табла са именом града и заборављена железничарска капа на расклиматаном столу, још подсећају на место одакле су Семберци кретали у свет, или из далека дочекивали драге особе.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Радован

29.01.2015 20:16

Срећа је што станицом газдују Железнице Србије да није тако никао би ту давно стамбени објекат или тржни центар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

29.01.2015 21:04

Жељзничка станица Бијељина Имам лијепа сјећања на шинобус до Шида па до Београда или Н.Сада , Ћиро је био доживљај ,штета за цијелу Семберију што пруга не ради ,СИГАРАН САМ ДА СА МАЛО ВОЉЕ ГОСПОДИН МИЋИЋ МОЖЕ ДА ПОКРЕНЕ ЖЕЉЕЗНИЦУ БИЈЕЉИНЕ И ТИМЕ ПОМОГНЕ ЦИЈЕЛОЈ ПРИВРЕДИ ДРАГЕ НАМ СЕМБЕРИЈЕ И ЊЕНИХ ВРЛИХ СТАНОВНИКА НАДАМ СЕ ДА ОВЕ НОВИНЕ ЧИТАЈУ ГРАДСКИ ОЦИ ХВАЛА ИМ УНАПРЕД Никола

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

29.01.2015 21:41

А тек пруга Бијељина Мезграја.Паметан би давно асфалтирао ту пругу и онда бициклистицка стаза Бијељина-Угљевик.Није требало ни откупљивати земљисте јер је Дрзавно где је исла пруга.Ал то не одговара тајкунима Српским,нема ту пара за њих и за силног Бају.Ајд уздравље људи ако вас јос има?

ОДГОВОРИТЕ
Name

нм

29.01.2015 21:59

Бас ме растузио овај призор и подсјетио на нека сретнија времна кад сам на ову станицу досао као регрут и с ње отисао у прекоманду након 6 мјесеци боравка у Бијељини.Сјетио сам се неких људи попут једног Младена кога сам упознао на матурској у Порецу,једне Азре...надам се да це барем наса дјеца дозивјети слицна љепса времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

29.01.2015 22:16

Тако ће нам ускоро изгледати зграда владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој добио своје Лакташе

29.01.2015 22:22

Прича се да ће СНСД пругом повезати два најразвијенија села: Станаре и Лакташе. Теретним вагонима ће превозити гријање из Станара у Лакташе а директиву из Лакташа у Станаре.Још се не зна хоће ли Станари преузети газдовање Добојем као што су Лакташи преузели Бањалуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спас

30.01.2015 06:38

Пругу треба хитно вратити и продужити до Прибоја. На Мајевици то би било вредније него ТЕ Угљевик. Жељезнице постоје и унапређју се, а ми порушисмо све што ваља. Сад када би био референдум 100% би народ дао глас за обнову пруге, па о чему се ту ради зашто се не заступа општи интерес народа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муљ и магла

30.01.2015 08:25

Није рентабилна ни пруга Нови- Бањалука - Добој. А била је. Режим је све развалио.

ОДГОВОРИТЕ